- Norske soldater kan miste livet

Statsminister Kjell Magne Bondevik utelukker ikke at norske liv kan gå tapt i Afghanistan. Men han står fast på at det var nødvendig å gripe inn mot terroren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opptrappingen av kampene i Afghanistan bringer norske elitesoldater nærmere skuddlinjen. Norske liv kan gå tapt. Det er lenge siden Kjell Magne Bondevik tenkte gjennom risikoen ved å sende nordmenn i krig, men han innrømmer at problematikken har meldt seg sterkere etter de siste dagenes storoffensiv.

- Jeg er forberedt på at nordmenn i verste fall kan miste livet. Av og til frykter jeg det. Men jeg håper virkelig at det ikke skjer. Vi gjør så mye vi kan for å hindre norske tap, sier Bondevik.

Frivillige

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold føler hun har et tungt ansvar.

- Det var en alvorlig beslutning og en følelsesmessig sterk opplevelse å sende norske soldater til et krigsområde. Men vi var forberedt på at styrken ville komme i kamphandlinger. Beskytning og fiendtlige handlinger var en del av hverdagen til disse enhetene i Kosovo. Slik er det også i Afghanistan. Jeg er imidlertid sikker på at det optimale blir gjort for å trygge soldatenes sikkerhet, legger hun til.

Forsvarsministeren vil ikke ut med hvor mange som deltar i operasjonene, men sier Forsvarsdepartementet oppfordret Stortinget om å sende «inntil hundre» spesialtrente soldater. Hun understreker at alle soldatene i spesialstyrken har meldt seg frivillig til å delta i Afghanistan.

Tviler på hevnaksjoner

- Jeg har i god tid på forhånd tenkt over det prinsipielle ved at norske soldater deltar, og i det siste har situasjonen kommet nærmere innpå. Alternativet er imidlertid verre. Hvis man ikke hadde grepet inn etter 11. september, kunne verdenssamfunnet opplevd flere ødeleggende terroranslag.

Bondevik tviler på at norske soldaters rolle i de siste kampene øker sjansene for terrorhandlinger og hevnaksjoner på norsk jord.

- Terroristene vet nok allerede hvilke land som er med i operasjon Enduring Freedom. Jeg tror ikke at Norge med dette er et mer aktuelt terrormål. Det gjør neppe noe fra eller til at norske soldater deltar aktivt.

TUNGT ANSVAR: Forsvarsminister Kristin Krohn Devold.