Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske soldater kriger for UCK i Kosovo

DURRES/KUKES (Dagbladet): Nordmenn uten albansk tilknytning, men med leiesoldatbakgrunn, har vervet seg til krigen mot serberne. Det får Dagbladet opplyst av kilder i UCK - Kosovos frigjøringshær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 200- 250 kosovoalbanere som er bosatt i Norge, er nå tilbake på Balkan og innrullert i geriljaen.

Minst fire- fem nordmenn kjemper nå inne i selve Kosovo eller oppholder seg sammen med UCK-geriljaen på albansk side av grensa.

Disse opplysningene har Dagbladet fått fra flere kosovoalbanske kilder som er uavhengige av hverandre.

Profesjonelle

- Dette dreier seg om svært profesjonelle folk med krigserfaring. Så vidt jeg har skjønt, har de bakgrunn som leiesoldater fra ulike land, sier en kosovoalbaner som identifiserer seg med fornavnet Gezim (31).

Gezim er med på å organisere mottaket av tusener av kosovoalbanere og andre frivillige som nå strømmer til Albania for å melde seg til krigstjeneste.

En norsk tobarnsfar på vei for å krige for UCK-geriljaen, lot seg fredag intervjue av Aftenposten.

- Nå er jeg villig til å dø for et fritt Kosovo, sier mannen som driver et eget IT-selskap.

På høyresiden

Det samme gjelder de til sammen over ett hundre ikke-albanerne som nå slåss for UCK. Det fleste kommer fra Tyskland, men det er også mange franskmenn, briter, svensker og dansker.

Det plager ikke Gezim at europeiske leiesoldater som regel er politiske høyreekstremister:

- Vi spør ikke etter ideologi. Vi trenger dyktige soldater, som også kan hjelpe til med å trene de nye rekruttene blant kosovoalbanere, understreker han.

- Utlendinger får ikke lønn for å kjempe for geriljaen, sier UCK-kildene.

«UCK-ekspressen»

Stadig flere kosovoalbanere som bor i Norge, går nå i land i den albanske havnebyen Durres for å slutte seg til geriljaen, som ifølge UCK-ledere nå skal telle 40000- 50000 soldater inne i Kosovo. Like mange venter i Albania og Makedonia.

Onsdag sist uke kom en gruppe på over 40 fra Norge med en rutebåt fra Bari i Italia. De to norskeide hurtigbåtene som trafikkerer strekningen, kalles bare «UCK-ekspressen».

- Antallet som har kommet fra Norge, har passert 200 og ligger trolig nærmere 250.

Det sier en UCK-kilde som har kommet til den albanske grensebyen Kukes fra Stockholm, der han har bodd i mange år.

UCK-rekruttene møter opp på en samleplass i utkanten av Durres. I Kukes får de uniformer og fraktes ut til treningsleirer langs grensa til Kosovo.

Forsyninger

Dagbladet har ved selvsyn kunnet konstatere at det blant hjelpesendingene til geriljaen nå kommer store bidrag fra Norge.

I et varevognlass som ble fraktet fra Durres til Kukes for noen dager siden, var det minst ti store pappesker fra givere i Norge.

I flere av kartongene var det gassbind, kompresspakninger, engangssprøyter og forskjellige legemidler, også mot hjertelidelser .

En stor pappeske fra Norge inneholdt stripete, blå-hvite sykehuspyjamaser, størrelse 50.