FÅ VIL HIT: Stadig færre norske soldater søker til områder med krig og konflikt. Her er nordmenn i aksjon i Afghanistan i 2008. Foto: Rune Thomas Ege, Forsvaret / SCANPIX
FÅ VIL HIT: Stadig færre norske soldater søker til områder med krig og konflikt. Her er nordmenn i aksjon i Afghanistan i 2008. Foto: Rune Thomas Ege, Forsvaret / SCANPIXVis mer

Norske soldater lite lystne på å dra ut i krigen

Stadig færre søker seg til krigsområder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig færre norske soldater søker seg til tjeneste i områder med konflikt og krig i utlandet.

I år har det vært et dramatisk fall i rekrutteringen til utenlandstjeneste i Forsvaret, viser foreløpige tall som Dagsavisen har fått tilgang til.

I 2007 hadde Forsvaret 4,5 søkere per stilling, mens i 2009 er dette falt til 3,5 søkere per stilling. Dette til tross for en storstilt mediekampanje i mai for å rekruttere unge menn og kvinner til Afghanistan og Tsjad. Innad i Forsvaret melder man om kontinuerlig kamp for å rekruttere villige hver gang norske styrkes sendes ut til internasjonale operasjoner.

Direktør Kristian Berg Harpviken ved Institutt for Fredsforskning (PRIO), som har Afghanistan som spesialfelt, mener en av grunnene til at rekrutteringen er vanskeligere, er større fare for eget liv.

- Det er ingen tvil om at de som er potensielle rekrutter til Afghanistan, anser risikoen som større nå enn før. Grunnen til dette er at norske styrker har tatt ansvar for Ghormach-distriktet, med betydelig Taliban-nærvær, sier han.

Selv om regjeringen har sagt nei til ytterligere NATO- og FN-oppdrag, må man jevnlig skifte ut dem som allerede er ute. Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) sender ut 200 personer hvert år, senest i juli sendte de en enhet med kokker, håndverkere, teknikere og sjåfører til Afghanistan.

- Det er en kamp fra gang til gang for å rekruttere de riktige menneskene. Vi får ikke nok henvendelser fra dem som har yrkesfaglig og militær kompetanse, sier presse- og informasjonsoffiser i FLO, Eivind Byre.


(NTB)