Norske soldater mot skolebarn

PLEMENTINA (Dagbladet): 60- 70 norske soldater med 15- 20 pansrede kjøretøyer, et femtitalls internasjonale politifolk og 150 sinte serbiske demonstranter. Det var den spente situasjonen utenfor skolen i den lille byen Plementina i Kosovo i går ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen timer tidligere hadde de norske KFOR-soldatene sperret av byens skole med piggtråd og lagt en jernring rundt landsbyen. En stillingskrig som kan bli av lang varighet er i gang.

Striden står om byens skole. I Plementina var det tidligere en skolebygning for et par hundre serbere og et femtitalls sigøynere, og en annen, mindre skolebygning for et trettitalls kosovoalbanere. Den albans-ke skolen er ødelagt, og FN-administrasjonen UNMIK i Pristina-regionen vil ha albanerne inn i serbernes skolebygning. Det har serberne sagt blankt nei til. Etter to måneders nytteløse forhandlinger der skolen har vært stengt, syntes UNMIK-sjef Enrique Aguilar at nok var nok. Tirsdag morgen skulle skolen egentlig ha åpnet. I stedet satte han norske KFOR-soldater til å sperre den av med piggtråd - midt på natta.

Hard linje

Og ikke nok med at skolen ble sperret av, det ble også alle veier inn til byen. Da vi kom dit i går ettermiddag, måtte vi forsere tre veisperringer, den første et par- tre kilometer fra skolen. To norske pansrede personellkjøretøyer sto ved hver sperring. Her skulle ingen serbere fra nabolandsbyene få slippe inn og delta i demonstrasjoner.

«Vi vil gå på skolen» og «Skolen er vårt liv» sto det på transparenter som de serbiske skolebarna hadde lagd i løpet av formiddagen. Både barn og voksne var til stede. Arbeidsløsheten er nemlig enorm i Plementina, en landsby med snaue 2000 innbyggere. Det store flertallet er serbere.

- Vi kommer til å stå her natt og dag, 24 timer i døgnet. Vi gir oss ikke før skolen blir åpnet igjen, sa tobarnsfaren Traiko Jakovlevic, som har en datter som går på skolen i Plementina.

Han gjorde det klart at ikke en eneste albaner skulle få slippe inn på skolen sammen med serberne. På tross av sterke reaksjoner, bedyret de serbiske foreldrene at de kun vil bruke fredelige midler i sin kamp for å beskytte barnas skole.

- La demonstrantene stå der. Vi tolererer ikke at serberne bruker barna som forhandlingskort. Skolen blir ikke gjenåpnet før albanske elever slipper inn, sa UNMIK-sjef Aguilar til Dagbladet. Gårsdagens sinteste serber var Gaiko Jakovlevic. Han har stort sett sovet hos datterens familie den siste tida, og oppdaget i går morges at huset hans, som ligger rett ved siden av skolen, var avsperret. Flere forsøk på å komme bort til huset ble avvist av UNMIK og den norske KFOR-ledelsen på stedet.

Sint serber

- KFOR-soldatene brøt seg inn i huset mitt. Det må de ha gjort. Dørene står åpne og her har jeg nøklene, sa Jakovlevic til Dagbladet.

- Huset er avstengt i forbindelse med sikringsoperasjonen. Huseieren vil ikke bli skadelidende, sa den norske presseoffiseren, major Tom Hjertholm, til Dagbladet.

FRONTLINJE: Norske KFOR-soldater stengte i går adgangen til skolen, mens serbiske elever og foreldre demonstrerte utenfor.