Norske soldater overvåker Irak

Tre norske soldater er nå i Tyrkia for å overvåke iraksk luftrom, bekrefter NATO.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Totalt er et tjuetalls norske soldater til enhver tid disponert av NATO i forbindelse med overvåking fra lufta. Tre av dem er nå i Tyrkia. De jobber på AWACS-overvåkingsflyene, som nå også er sendt for å forsvare NATO-medlem Tyrkia mot eventuelle rakettangrep fra Irak.

- De er jo nødt til å se ganske langt inn i Irak for å rekke å skyte ned eventuelle raketter som er på vei, sier oberstløytnant og presseoffiser Tore Idøse ved NATOs hovedkvarter i Norge i Stavanger til Dagbladet.no.

Skal forsvare Tyrkia

Norske soldater har vært med i denne overvåkingen av Iraksk luftrom siden 21. februar, da AWACS-flyene ble sendt til Tyrkia.

- Radaren virker inn over Irak også, og vil se raketter som er på vei inn, sier Idsøe. Han vet ikke hvor langt inn i Irak de kan se med radaren, men understreker at de er avhengige av å se langt inn i landet.

- De dekker et ganske stort område slik at de kan rekke å skyte ned raketter som er på vei, sier Idsøe.

Nederland har stilt tre flyttbare utskytingsramper for Patriot-raketter til disposisjon i Tyrkia. Det er samme type raketter som USA bruker til å forsvare Kuwait mot irakske angrep.

Informerer USA

AWACs-flyene overvåker hele NATO, og patruljerer også norsk territorium. Idsøe opplyser at deres fremskutte base i Norge er på Ørland i Sør-Trøndelag, og at de jevnlig er nedom der.

Idsøe sier det er trolig at USA og Storbritannia får tilgang til informasjonen som AWACs-flyene plukker opp fra Irak.

- Jeg vet ihvertfall at Storbritannia og USA informerer NATO hver dag på høyeste hold, sier Idsøe, som sier det er trolig at informasjonen flyter den andre veien også.

<B>SER ALT: NATOs AWACS-fly har en gigantisk radar feste på "ryggen".