Norske soldater på patrulje med AG-3 og sukkertøy

OKTJABRSKOJE (Dagbladet): Med AG-3-geværet på ryggen og sukkertøy i lomma går den norske fenriken Paal Knutsen (21) på patrulje i den lille landsbyen Oktjabrskoje like utenfor Kirgisistans hovedstad Bisjkek.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Geværet har han i tilfelle han og hans soldatkolleger skulle bli angrepet av islamske fundamentalister. Sukkertøyet, som er fra amerikanske stridsrasjoner, skal han dele ut til småbarn i landsbyen.

Det er en nesten surrealistisk situasjon. For bare et par timer siden har krigsveteraner fra den sovjetiske Røde armé feiret årsdagen for seieren over Hitler-Tyskland i andre verdenskrig, utenfor rådhuset i Oktjabrskoje. For tolv år siden var Kirgisistan, høyt oppe i de sentralasiatiske fjellene, en sovjetisk republikk. Kommunistlukta sitter igjen i byer og landsbyer her, og Lenin-statuene er ikke fjernet fra sine sokler.

Norske soldater

Men Kirgisistan er blitt vestvennlig og har tillatt USA og dets allierte å etablere en forsyningsbase på Manas flyplass tre mil utenfor hovedstaden Bisjkek. Herfra sendes soldater, våpen, utstyr og mat til soldatene som bekjemper restene av bin Ladens al Qaida-nettverk og Taliban i Afghanistan.

Paal Knudtsen, 63 andre nordmenn fra det norske luftforsvaret og 1800 soldater fra sju andre nasjoner har slått seg ned på et drøyt seks kvadratkilometer stort område ved Manas flyplass. Her er det etablert en avansert teltleir, og herfra opererer tolv jagerfly og tre Hercules transportfly, ett av dem fra Norge.

I tillegg til selve baseområdet har USA sikret seg retten til å patruljere et 75 kvadratkilometer stort område rundt Manas flyplass. Mer enn ti landsbyer får til stadighet besøk av «sikkerhetspatruljer» på fire- fem bevæpnede soldater - sånn i all fordragelighet. Stort sett er det amerikanske og norske soldater som gjør den jobben.

Det finnes grupper av islamske fundamentalister i Kirgisistan, men de har ikke vært i nærheten av Manas-flyplassen. Likevel tar amerikanerne ingen sjanser.

- Vi gjennomfører patruljene for å sjekke om det er fiendtlig aktivitet, sier den amerikanske sersjanten Chad Bickley, som skal lede dagens patrulje til Oktjabrskoje. Fire nordmenn fra den norske vaktstyrken i Manas skal bli med.

- Vi er forberedt på det verste, sier sersjant Bickley, som sjekker patruljens våpen og utstyr nøye før de setter av gårde.

I krig mot bin Laden

Underveis har soldatene våpendrill i veikanten. Men i Oktjabrskoje går livet sin fattige, vante gang, bortsett fra at det i dag er frigjøringsdag og fest. Noen av byens mange arbeidsløse menn har allerede dukket dypt ned i vodkaflaska, selv om det er tidlig på ettermiddagen. Men alle er hyggelige mot soldatene som er i krig mot terrorismen og Osama bin Laden.

- Det er viktig å ta del i den internasjonale kampen mot terrorismen, sier ordføreren i Oktjabrskoje, Murdin Kibarov (47).

- Det er et privilegium å få være med på å gjøre denne jobben i Kirgisistan. Det er også et forsøk på kulturforståelse. Det er godt å komme ut og se at vi slett ikke har det så verst hjemme i Norge, sier kaptein Alf Robert Jensen.

LANGT HJEMMEFRA: Fenrik Paal Knutsen på patrulje i fjellandet Kirgisistan. Den norske soldaten er populær blant ungene, ikke minst når han deler ut sukkertøy.