Norske soldater sendes til Darfur

Rundt 200 norske ingeniørsoldater fra Hæren får ved nyttår marsjordre til det borgerkrigsherjede Darfur i Sudan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske styrker til FN-tjeneste i Afrika har vært et høyt prioritert mål fra den rød-grønne regjeringen og ved nyttår kan vel 200 norske ingeniør- og logistikksoldater være på plass i Darfur, dersom de siste betingelsene Norge har stilt, blir innfridd.

– Vi følger utviklingen i FN tett, og det er positivt at det nå ser ut til å gå mot en ny FN-resolusjon for Darfur, sier seniorrådgiver Sunniva Tofte i Forsvarsdepartementet.

– Sammen med Sverige har vi en fortløpende og konstruktiv dialog med FN, og planlegger for å sende vårt felles ingeniørbidrag når mandatet og de øvrige forutsetningene for dette er på plass, sier Tofte.

Hun legger til at styrken trolig vil utplasseres rundt årsskiftet.

Ny resolusjon

FNs sikkerhetsråd ble i går enige om resolusjonen som innebærer at FN og Den afrikanske union vil sende opp til 26 000 soldater og politifolk til den borgerkrigsherjede provinsen vest i Sudan.

Rundt 20 0000 sivile er drept og to millioner drevet på flukt som følge av den fem år lange konflikten i Darfur.

Den væpnede konflikten ble utløst da opprørsgrupper tok til våpen mot regimet i Sudans hovedstad Khartoum. Regimet svarte med brutale gjengjeldelsesaksjoner mot sivile landsbyer og ved å forsyne den regjeringstro militsen Janjaweed med våpen. Militsens herjinger er av blant annet USA definert som folkemord.

VANSKELIG KONFLIKT: Dette bildet fra 2004 viser en jajanweed-kriger i grenseområdene mot Tsjad. Foto: Scanpix
VANSKELIG KONFLIKT: Dette bildet fra 2004 viser en jajanweed-kriger i grenseområdene mot Tsjad. Foto: Scanpix Vis mer

Farlig oppdrag

Etter over et år med forhandlinger, press og trusler om økonomiske sanksjoner aksepterte Sudans president Omar al-Bashir i juni en felles styrke fra FN og AU.

FN er forberedt på at oppdraget kan bli svært farlig.

Deler av resolusjonen faller under kapitel 7 i FN-pakten som åpner for maktbruk fra soldatenes side for å beskytte seg selv, beskytte sivile og sikre hjelpeorganisasjonenes arbeid.