- Norske soldater skal ikke samle skalper

Generaladvokaten for Forsvaret mener det er avdekket en ukultur og utelukker ikke refs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Hvis man etablerer holdninger blant soldatene som seinere gir seg utslag i at de gjør ting de ellers ikke ville gjort, så er det et problem. Det vi har sett så langt kan virke som morogreier, men det kan utvikle seg.

Slik advarer generaladvokat for Forsvaret Arne Willy Dahl norske soldater og offiserer i Afghanistan som opptrer med vikinghjelmer eller merker på klærne der de lover hevn for falne norske soldater.

Reager - Dette er viktige og interessante problemstillinger som vi følger med på. Andre ting kan også dukke opp. Det er en ukultur som er avdekket, sier Dahl.

- Hva reagerer du på?

- Uttalelsen om at dreping er bedre enn sex er ikke så interessant, den er vel mer pikant. Det jeg festet meg ved var fokuset på å drepe. Det kan være nødvendig for å løse oppdraget, men det skal ikke være et mål i seg selv for soldater å samle skalper.

«Dere er rovdyret» I dag avslører Dagbladet en video der en kompanisjef i Telemark Bataljonen bygger opp stemningen i mai 2008 med følgende rop:

«Dere er rovdyret, Taliban er byttet. Til Vallhall!»

Dahl mener bare eventuelle konkrete handlinger kan bli disiplinærsaker, ikke tanker eller synsing blant offiserer og soldater.

- Det er mer et ledelsesproblem og en etisk utfordring, sier Dahl.

Dødningshoder Som eksempel på konkrete handlinger nevner han jakkemerkene med det røde dødningshodet og påskriften «Jokke - We will never forget».

- Hvis det er en overtredelse av et ettertrykkelig formelt gjeldende forbud om at det ikke skal bæres, så vil det være en refsbar handling. Om det ikke finnes allerede, så ligger det antakeligvis et forbud rett rundt hjørnet sier Dahl.

Dahl ser for seg bøter i 1000-kroner klassen, dersom sakene skulle havne på hans bord.

- Man kan gå høyere dersom det er gjentakende. Kakebu er ikke aktuelt i første omgang. Men jeg kjenner ikke til at noen saker er på vei inn til oss nå, sier Dahl.

REAGERER: Generaladvokat for Forsvaret, Arne Willy Dahl. Foto BONES/LARS EIVIND Dagbladet
REAGERER: Generaladvokat for Forsvaret, Arne Willy Dahl. Foto BONES/LARS EIVIND Dagbladet Vis mer