FØRSTEHJELP: Norske soldater har gitt førstehjelp til flere sårede og hardt skadde irakiske soldater. - Vi bygger relasjoner og jobber sammen mot et felles mål, sier vognfører Joakim. Foto: Forsvaret
FØRSTEHJELP: Norske soldater har gitt førstehjelp til flere sårede og hardt skadde irakiske soldater. - Vi bygger relasjoner og jobber sammen mot et felles mål, sier vognfører Joakim. Foto: ForsvaretVis mer

Norske soldater skjøt mot IS-biler fulle av eksplosiver

Soldater fra Telemark-bataljon i kamp med selvmordsbombere i Anbar-provinsen i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra torsdag til lørdag i forrige uke var de norske soldatene på et oppdrag sammen med de irakiske sikkerhetsstyrkene i Eufratdalen da de ble angrepet to ganger av IS-styrker.

Hendelsen ble først omtalt av Forsvarets Forum.

NORSK SJEF: Oberstløytnant Terje Bruøygard møter general Kutaibah på veien til Anah. Dette er den første operasjonen norske styrker deltar på i Anbar i Irak. Foto: Forsvaret
NORSK SJEF: Oberstløytnant Terje Bruøygard møter general Kutaibah på veien til Anah. Dette er den første operasjonen norske styrker deltar på i Anbar i Irak. Foto: Forsvaret Vis mer

- IS' bil var fullastet med eksplosiver, som også er et kjent operasjonsmønster fra IS, sier pressetalsmann Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter til Dagbladet.

Norge har rundt 60 soldater utstasjonert i Anbar-provinsen. Men hvor mange av disse som måtte forsvare seg mot to forskjellige angrep, vil ikke Moen kommentere.

To biler eksploderte

Den ene bilen ble satt ut av spill av de norske soldatene. Den andre bilen ble uskadeliggjort i samarbeid med de irakiske soldatene. Begge bilene ble uskadeliggjort.

- Bilene var fulle av eksplosiver og ble beskutt av både norske og irakiske styrker, bekrefter pressetalsmann Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter til Forsvarets Forum.

Soldatene ble også beskutt av IS-soldater som skjøt mot kolonnen.

- Ingen nordmenn ble skadd i kamphandlingene. Men det er klart at hendelsen var en sterk opplevelse for de involverte, sier Moen.

Flere hardt skadd

Ifølge Moen ga soldatene førstehjelp til flere irakiske soldater som ble hardt skadd. De irakiske sikkerhetsstyrkene var i ferd med å ta kontroll over byene Anah og Rianah da IS gikk til angrep.

Moen sier nordmennene er forberedt på å forsvare seg under angrep. I området operasjonen foregikk var det stor fare for improviserte eksplosiver langs veiene.

Trener soldater

Det er uklart hvor mange IS-sympatisører som mistet livet i kampene.

Oppdraget til nordmennene er å trene og rådgi ledelsen og staben i en irakisk brigade i deres kamp mot IS i Anbar-provinsen.

Det er om lag 60 norske soldater i Irak. Brorparten av disse er fra Telemark bataljon på Rena.

(NTB/Dagbladet)