Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Norske soldater skjøt og drepte i nødverge

Handlet korrekt, mener forsvarsrapport.

SKUTT I AFGHANISTAN: De norske styrkene handlet korrekt og i nødverge da de skjøt og drepte en afghansk mann tidligere i år, sier Forsvaret i en fersk rapport. Kjøretøyene på bildet, som er de samme som var involvert episoden, er her fotografert i Ghowrmach-distriktet sørvest for Meymaneh. Illustrasjonsfoto: Forsvaret / SCANPIX
SKUTT I AFGHANISTAN: De norske styrkene handlet korrekt og i nødverge da de skjøt og drepte en afghansk mann tidligere i år, sier Forsvaret i en fersk rapport. Kjøretøyene på bildet, som er de samme som var involvert episoden, er her fotografert i Ghowrmach-distriktet sørvest for Meymaneh. Illustrasjonsfoto: Forsvaret / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Krigsadvokaten konkluderer med at de to norske soldatene som i juli skjøt og drepte Chora (45), en sivil afghaner, handlet i nødverge og ikke kan lastes for det som skjedde.

Krigsadvokat Terje Lund har gransket hendelsen der to norske soldater i Afghanistan skjøt og drepte en sivil afghaner. Han summerer hendelsen i en fersk rapport:

- Etter en grundig gjennomgang av sakens dokumenter er det min klare oppfatning at de to mistenkte nordmennene ikke har gjort seg skyldige i noen overtredelse av verken strafferettslige eller disiplinærrettslige regler, skriver Lund i rapporten som er referert på forsvarets nettsider.

Skjøt varselskudd

Det var under et oppdrag 25. juli i år at de to norske vognkommandørene, som tilhørte en ISAF-patrulje, skjøt og drepte en sivil afghaner på motorsykkel i Shirin Tagab-området, nord for Meymaneh. Nordmennene var på vei ut for å bistå styrker som var i konflikt med opprørere da skyteepisoden fant sted.

Til tross for gjentatte forsøk på å stoppe de to førerne, var det kun én av dem som fulgte nordmennenes ordre.

Ifølge rapporten skjøt de to norske soldatene først to varselskudd foran og til høyre for motorsykkelen. Likevel stoppet ikke føreren, og soldatene skjøt deretter to dødelige skudd mot mannen som i ettertid viste seg å være en sivil afghaner.

Frykt for bombe

Det framkommer i samtlige vitneavhør at muligheten for at det kunne være en selvmordsbomber i høyeste grad var til stede. Lund kan ikke se at nordmennene har handlet i strid med gjeldende regelverk - tvert imot. Soldatene handlet ifølge krigsadvokaten korrekt og nødvendig i henhold til instruks, mener han.


(NTB)

 

ETTERLATTE: Chora etterlater seg fire barn, blant annet Khal Mohammed (9). Foto: Anders Sømme Hammer
ETTERLATTE: Chora etterlater seg fire barn, blant annet Khal Mohammed (9). Foto: Anders Sømme Hammer Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling