Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske soldater skjøt pappaen til Khal

Ni-åringen satt bakpå motorsykkelen da faren ble skutt og drept av to norske soldater.

HOLDER SAMMEN: Slektningene til Chora er sammen i sorgen. Foto: Anders Sømme Hammer
HOLDER SAMMEN: Slektningene til Chora er sammen i sorgen. Foto: Anders Sømme Hammer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MEYMANEH/QAYSAR: For første gang bekrefter afghanske myndigheter at norske soldater har drept en sivil person.

Khal Mohammad (9) sparker i benken. Ser ned. Åpner munnen. Det kommer ingen lyd. Onkelen hans, Nak Mohammad (32), ber ham igjen om å fortelle hva som skjedde lørdag. Det er stille. Så begynner Khal å snakke lavt.

Avviser mistanke
- Vi kjørte på motorsykkelen, og så ropte utenlandske soldater, og så skjøt de pappa, sier Khal.

Han husker ikke stort mer enn at en soldat ba ham gå vekk fra faren som lå på bakken. Faren ble flydd avsted i et militærhelikopter.

Khal som ikke ble såret selv om han satt rett bak faren, ble tatt hånd om av en bekjent.

I går reiste Dagbladet rundt i Faryab-provinsen i Nord-Afghanistan. I tillegg til sønnen Khal Mohammad, møtte vi to brødre, to fettere og to nevøer av den drepte mannen Chora (45). Vi snakket også med provinsguvernøren i Faryab, en representant for eldrerådet i Choras landsby og en mann som var like ved da Chora ble skutt.

Alle forteller det samme: Chora var en fattig mann som hadde som jobb å reparere og slipe jordbruksredskaper. Han var ikke væpnet da han ble drept. Og han var ingen opprører.

- Jeg er helt sikker på at Chora ikke hadde noe med opprørerne å gjøre, sier Abdul Haq Shafaq.

Han er guvernør i Faryab der de norske soldatene er utplassert. Shafaq baserer sin konklusjon på et møte han hadde med representanter for det norske Forsvaret søndag, etterforskningen til afghansk politi og opplysninger fra lokalbefolkningen. Dette er første gang afghanske myndigheter bekrefter at norske soldater har drept en sivil person.

Stoppet ikke
Forsvaret vil imidlertid ikke bekrefte at to norske soldater skjøt og drepte en sivil mann lørdag. Forsvaret etterforsker skyteepisoden fortsatt og regner med å være ferdig om en til to uker, opplyser kommunikasjonsrådgiver Kjetil Eide.

For tre dager siden opplyste Forsvaret at de kanskje aldri vil få vite sikkert om mannen de norske soldatene skjøt, var en opprører eller en vanlig mann.

Ifølge Forsvaret ble mannen skutt på motorsykkelen fordi han verken reagerte på deres tilrop om å stoppe eller varselskudd.

Dagbladet har denne uka ikke fått komme inn i den norskledede militærleieren utenfor byen Meymaneh.

Maullah Dad (40) tørker tårene med enden av turbanen. Han har nettopp fortalt hvor snill broren Chora var. Vi møtes i Qaysar-distriktet sørvest i Faryab. Det var her Chora ble født.

- Jeg er så bekymret for hvordan det skal gå med barna og kona til Chora. Alle i familien vår er veldig fattig, sier Dad.

Ønsker ikke hevn
Han forteller at Chora hele tida arbeidet hardt for å skaffe familien mat. Han kjørte rundt på motorsykkelen og fikset jordbruksredskaper.

Sønnen Khal Mohammad var ofte med og hjalp til. Fetteren Ghulam (44) forteller også at Chora var svært godt likt.

Chora etterlater seg fire barn. I likhet med mange afghanere fikk Chora bare ett navn.

På en restaurant i byen Meymaneh begynner Nak Mohammad å gråte. Han har nettopp satt igang avspillingen av en video fra begravelse til Chora som han har på mobilen. Mohammad sier han ikke er sint på de norske soldatene som drepte broren, men han håper de vil hjelpe familien hans.

- Det hjelper ikke med hevn. Vi vil bare at soldatene skal hjelpe enken og barna, sier Mohammad.

Fetteren, Mohammad Sadiq (44), sier at ingen i familien deres har noe med Taliban å gjøre. De er alle tadsjikere, en etnisk gruppe som ofte er i konflikt med Taliban som er dominerte av den etniske gruppen pasthunere.

OVERLEVDE: Khal Mohammad (9) har bare gått på Koran-skole. Resten av tida har han arbeidet sammen med faren som ble drept lørdag. Foto: Anders Sømme Hammer
OVERLEVDE: Khal Mohammad (9) har bare gått på Koran-skole. Resten av tida har han arbeidet sammen med faren som ble drept lørdag. Foto: Anders Sømme Hammer Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling