Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske soldater til kampsonen

Regjeringen avgjør i nær framtid - Sp støtter Ap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I løpet av nær framtid, muligens allerede kommende uke, tar regjeringen en avgjørelse i det omstridte spørsmålet om å sende norske spesialsoldater til kampsonen i det sørlige Afghanistan. Senterpartiet støtter Arbeiderpartiet, og dermed går det mot en avgjørelse som neppe faller i god jord hos den tredje regjeringspartneren SV.

SV har vært sterk motstander av at Norge skal bidra i Nato-styrken sør i Afghanistan fordi partiet ser denne operasjonen som en fortsettelse av USAs krig mot Taliban og al-Qaida - og ikke en ren fredsbevarende styrke.

- Dette er en vanskelig militær oppgave som i verste fall kan medføre tap av menneskeliv. Men Senterpartiet har sagt ja til å gå inn i Afghanistan, og da er ja til norske styrker i sør en naturlig del av den beslutningen. Konflikten i Afghanistan kan ikke løses uten tiltak i sør, sier Senterpartiets forsvarspolitiske talsmann Alf Ivar Samuelsen til Dagbladet.no. 

Han peker på at det har vært forhåndsdrøftinger om saken både i stortingsgruppene og regjeringen, og at det går mot at Norge sender spesialstyrker i sør.

SVs forsvarspolitiske talsmann Bjørn Jacobsen er adskillig mer tilknappet om partiets rolle i innspurten av den betente saken.


Neppe utsettelse

-Det er i regjeringen den store debatten skjer nå.  Vår stortingsgruppe har ikke tatt noen avgjørelse, og vi regner med å få saken til vurdering før den fremmes i regjeringen. Vi har fått inntrykk at at det skjer med det første, og det mest sannsynlige er at det ikke blir en utsettelse denne gangen, sier Jacobsen til Dagbladet.no

Norge har nå om lag 500 soldater i den 20.000 mann sterke Nato-styrken som går under navnet ISAF (International Security Assistance Force). De norske mannskapene har hovedsaklig vært nord i Afghanistan og i hovedstaden Kabul, og det har vært splid i regjeringen om Norges videre medvirkning etter at ISAF-styrkens mandat ble utvidet i august til de urolige områdene sør i landet.

 IKKE BARE KABUL:  En tysk soldat som opererer sammen med de norske ISAF-styrkene i Kabul, på patrulje i den afghanske hovedstaden sist uke. Nå skal Norge sende soldater også til kampområdene sør i det krigsherjede landet. Foto: AP/Scanpix.
IKKE BARE KABUL: En tysk soldat som opererer sammen med de norske ISAF-styrkene i Kabul, på patrulje i den afghanske hovedstaden sist uke. Nå skal Norge sende soldater også til kampområdene sør i det krigsherjede landet. Foto: AP/Scanpix. Vis mer