Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske soldater trues av livsfarlig parasitt

Kan gå i innvollene. Fire nordmenn i Afghanistan er allerede smittet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fire nordmenn ved den norske basen i Mazar E Sharif i Nord-Afghanistan er smittet av den dødelige parasitten Leishmaniasis.

Parasitten skaper store problemer for NATO-soldatene i området. 200 av i alt 800 nederlandske soldater i Mazar E Sharif er smittet. Også tyske soldater er smittet. Om kort tid skal hele den norske ISAF-kontigenten flytte fra Kabul til leiren der alt 50 norske soldater oppholder seg.

Kan angripe innvollene

- Dette området er det mest utsatte i hele verden for denne parasitten. Inkubasjonstiden er lang, og det tar lang tid og er vanskelig å kurere Leishmaniasis, sier sjefen for Forsvarets sanitet, generalmajor Leif Rosén til Dagbladet.no.

Rosén legger ikke skjul på at er bekymret for soldatenes helse. Parasitten kan ramme på tre måter. Den ene av disse er svært dødelig.

- Tilfellene vi til nå har hatt har rammet huden, der soldatene får åpne sår og risikerer å få permanente arr og deformasjoner. Men parasitten kan også angripe slimhinnene, og i verste fall innvollene. Det er en veldig alvorlig diagnose med høy dødelighet, sier Rosén til Dagbladet.no.

De fire nordmennene er trolig smittet via sandfluer som bærer med seg smitten fra ørkenrotter.

Må fjerne jorden

FELTARBEID: Vetrinærene Svein-Harald Salomonsen og Major Per Ballangrud ved Forsvarets mikrobiologiske laboratorium befarer området i Mazar E Sharif i Nord-Afghanistan der fire norske soldater er blitt angrepet av den farlige parasitten Leishmaniasis. Foto:Torbjørn Kjosvold/Forsvarets Mediesenter
FELTARBEID: Vetrinærene Svein-Harald Salomonsen og Major Per Ballangrud ved Forsvarets mikrobiologiske laboratorium befarer området i Mazar E Sharif i Nord-Afghanistan der fire norske soldater er blitt angrepet av den farlige parasitten Leishmaniasis. Foto:Torbjørn Kjosvold/Forsvarets Mediesenter Vis mer

Forsvarets sanitet har hatt et team i området for å kartlegge situasjonen, og har kommet med klare anbefalinger til forsvarsledelsen om hva som må gjøres for å motvirke smitten.

- Alle jordvoller i og rundt leiren må fjernes. Det øverste laget - 60 centimeter av jordsmonnet i hele leiren - må vekk, og det hele må fylles igjen med pukk. Dette arbeidet er alt startet, sier Rosén til Dagbladet.no.

I tillegg må alle soldatenes uniformer spesialbehandles med insektsmiddelet Permetrin. Dette må gjøres i Norge, og uniformene må deretter sendes til Afghanistan. Uansett varme må soldatene gå med lange bukser og ermer og smøre åpen hud med insektsmiddel.

I tillegg må soldatene sove under myggnetting.

Eldorado for rotter

- Hvis alle disse tiltakene iverksettes, føler jeg at vi vil ha noenlunde kontroll over situasjonen, sier Rosén.

Han mener det da kan være forsvarlig å flytte hele den norske ISAF-styrken til området. Leiren er spesielt utsatt fordi det ble gravd opp jordvoller rundt området for 20 år siden. Etter det har rottebestanden økt kraftig. Fjerningen av vollene og det øverste jordlaget vil fjerne rottene, og dermed smittekilden, mener Forsvarets sanitet.

Feil fokus på farer

- Hvorfor legges leiren her når dere vet om farene?

- Det problematiske her er samarbeid om medisinsk etterretning - det at man undersøker området for slike ting før man sender soldater dit. Og det har vært en kamp som forsvarsledelsen etterhvert har begynt å skjønne - hvor det er blitt mer fokus på forebyggende helsevern i denne type operasjoner, svarer Rosén.

Han legger ikke skjul på at fokuset på annen type sikkerhet mot for eksempel biologisk terror og vanlige bomber og granater ofte overskygger arbeidet med å kartlegge bakteriologiske og naturlige, helsemessige farer som kan lure i områder norske soldater sendes til.

- Det er nettopp slike ting vi er mest redde for, og det er en kamp for å bli hørt. Den samme problemstillingen har vi i Sudan, der norske soldater vil utsettes for livsfarlige sykdommer som for eksempel Ebola, som det ikke finnes noen vaksine for.

BEKYMRET: Sjef ved Forsvarets sanitet, generalmajor Leif Rosén, er bekymret, men mener de vil få smitteproblematikken under kontroll hvis forsvaret gjennomfører de anbefalte tiltakene i området.
ROTTELEIR: Ørkenrottene som holder til i jordvollene og bakken i området bærer med seg den livsfarlige parasitten. I følge Forsvarets sanitet er området det mest utsatte i verden for Leishmaniasis-parasitten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!