-  Norske soldater var i krig

Stortingspresident og tidligere forsvarsminister Jørgen Kosmo synes forsvarsminister Kristin Krohn Devold ville vært ærlig om hun sa at Norge var i krig i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Synes du som forsvarsminister Kristin Krohn Devold (H) hevder, at det er likegyldig om man kaller de norske soldatenes innsats i Irak for krig, «humanitær operasjon» eller «militær operasjon»?

-  Hun ville fra første dag tjent på å kalle en spade for en spade, men de begynte å rote med «humanitært oppdrag». Styrken var primært sendt ut for å operere i et land i krig. De norske soldatene var i krig.

-  Hvorfor tror du regjeringen har vært så påpasselig med å bruke benevnelsen «humanitær operasjon» på oppdraget?

-  For å gjøre det mer smakelig. De tok midler fra bistandsbudsjettet og da var de ute på galeien.

-  Men regjeringen fikk støtte fra Ap?

-  Det er riktig, etter at FN ba om støtte fra Norge, men Irak var fremdeles i krig. Det må ha vært verst for soldatene som ble sendt ned at oppdraget ikke ble kalt for en krigsinnsats. Det var ingen sammenheng mellom det de pårørende trodde det var, og det det faktisk var.

-  Mener du at soldatene, de pårørende og Stortinget ble lurt?

-  Nei, ikke lurt, men det ble skapt et annet bilde. Soldatene ble vel fort klar over hva det innebar, men jeg tror ikke alle var like klar over hvor farlig dette var.

Gir råd

Forrige uke vendte de norske soldatene hjem fra Irak. Kravene om forsvarsministerens, statsministerens og utenriksministerens ærlighet haglet fra kritikerne i SV og Senterpartiet.

Kraftigst svei kanskje kritikken fra nestleder Eivind Solberg i Befalets Fellesorganisasjon (BFO):

-  Å kalle det norske engasjementet en humanitær aksjon, er nærmest en dekkoperasjon. Det er krig, og ingenting annet, de har deltatt i, uttalte han til Bergens Tidende.

Nå får Solberg støtte fra tidligere forsvarsminister Jørgen Kosmo. Dagbladet er på sommerintervju på verandaen hans i Horten. Den tidligere snekkeren bygger på huset og følger med på nyhetene i Sommer-Norge.

-  Jeg er glad jeg valgte det politiske livet. Jeg er heldig som har fått bli med.

Han er ikke så flink til å slappe av, selv om trærne suser og Stortinget har møtefri.

Ikke pinlig

-  Det verste med å bli gammel er jo at jeg våkner kvart på sju selv om jeg har ferie. Det gode er at livet har satt seg. Det betyr at i en alder av 56 har jeg det like ålreit som i 20-åra. Hver alder og hver tid har sin sjarm. Jeg gleder meg til å jobbe som fylkesmann i Telemark neste høst, håper jeg får litt mer tid til familien. Og det kan være ålreit å lese annet enn aviser og stortingsdokumenter, også.

-  Hvis du følger hjertet, burde Ap velge KrF til regjeringssamarbeid i stedet for Sp og SV?

-  Det er ikke min jobb som stortingspresident å mene noe om dette. Hvis man vil, går alt an.

-  Og dersom du skulle gi Jens Stoltenberg et råd?

-  Du kan være 150 prosent sikker på at det vil jeg gi, men ikke gjennom Dagbladet.

Hele Norges harry

-  Hvordan var det å bli hele Norges harry da du troppet opp på Nato-toppmøte som den eneste i gul dress blant mørkkledde?

-  Jeg har fortsatt den dressen, og den er lys beige, ikke gul. Det var ikke pinlig i det hele tatt. Jeg skjønner ikke at de såkalte moteekspertene kan fortelle folk hvordan de skal kle seg, de ser jo ikke ut selv. Folk har lite å mase om når de fortsatt maser om den dressen. Det viktigste var at jeg ble hørt på det møtet, det var viktig for Norge, så kan folk henge seg opp i hva faen de vil, sier den tidligere forsvarsministeren.