Norske søsken går i krig for Israel

De er født og oppvokst i Norge. Likevel velger Yael Beck (22) og broren Daniel (19) å gjennomføre militærtjeneste i et av verdens mest eksplosive land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JERUSALEM (Dagbladet): - Jeg bør, som alle andre jøder, være med og kjempe for Israel som er en liten stat omringet av fiender, sier Yael til Dagbladet.

Fordi Yael er jente og kom til Israel etter at hun var 18, trenger ikke Oslo-jenta være i det israelske militæret.

- Men jeg har likevel valgt å melde meg frivillig, sier Yael.

Den toårige tjenesten skal etter planen begynne i februar. 22-åringen håper å få jobbe som talskvinne for den israelske hæren. Andrevalget er å tjenestegjøre i militærets etterretning, hvor også lillebroren Daniel har bedt om å bli plassert.

19-årige Daniel begynner i militæret i begynnelsen av januar neste år. For ham er militærtjenesten obligatorisk fordi han ønsker å bo i Israel, og fordi han flyttet til Midtøsten-landet før han fylte 18 år.

KARRIEREFREMMENDE: Yael og broren Daniel er norske jøder. De er født og oppvokst på Østlandet og har norsk statsborgerskap. Men fordi de er jøder, får søskenparet automatisk lov til å bo i Israel.

De deler en leilighet i vest-Jerusalem, og ser for seg framtida i det hellige landet. Derfor vil de også gjennomføre militæret som annen israelsk ungdom.

- Militæret i Israel er en så stor del av samfunnet, at du ikke vet hva du snakker om hvis du ikke har vært der. Dessuten er det bra for karrieren, for du kan knytte kontakter. Kommende arbeidsgivere sjekker også om du har vært i det militære, sier Yael. En israeler som ikke har tjenestegjort i militæret, er for eksempel utelukket fra jobber i statlig virksomhet.

KAN IKKE VELGE: Den israelske hæren har ved flere anledninger fått kritikk for å ha brutt internasjonale lover og menneskerettigheter i sin kamp mot palestinerne. Israel er i krig, og ved å gå inn i den israelske hæren risikerer både Yael og Daniel å bli stasjonert et sted hvor de kan havne i kamp.

Men foreløpig krysser søsknene fingrene for at de blir plassert der de ønsker. I etterretningen eller i hærens talsmannskontor.

- I og med at jeg har meldt meg til tjenesten og skrevet under, er militæret obligatorisk for meg nå. Jeg prøver å komme dit jeg vil. Men hvis jeg ikke gjør det, vil jeg akseptere avgjørelsen. Jeg er ikke er i militæret for min egen del, men for Israel, sier Yael.

Daniel har søkt om å få være i etterretningen. Om han får komme dit, vet han bare dager før han skal inn i tjenesten.

- Men hva hvis dere blir plassert et sted dere absolutt ikke har lyst til å være? Vil dere dra tilbake til Norge?

- Jeg vil ikke nekte. Jeg stoler på regjeringen og på det militæret, sier Yael.

PARADISET NORGE: Mang en israeler blir overrasket når de hører at Yael og Daniel har flyttet frivillig fra trygge Norge til Israel. De sperrer øynene opp enda mer når de hører at Yael har meldt seg frivillig til landets militære.

- Mange israelere ønsker ikke å være i militæret. De vil heller forlate landet for å bo i Europa og Amerika. Derfor lurer de fælt på hvorfor vi kommer hit, sier Yael.

- De sier at Norge er et idealsamfunn som har alt. Også snø og blondiner, ler Daniel.

De to forstår at mange israelere lurer på hvordan det er mulig å flytte fra et rikt og velfungerende samfunn til et krigsområde.

- Det er mange bomber her, men du vender deg til frykten. Dessuten er det så mye ting som veier opp, sier Yael.

I forhold til den norske væremåten mener hun at israelere er mer direkte og at de sier akkurat hva de mener. Hun mener også at relasjonene menneskene imellom er varmere enn i Norge.

- Været er jo heller ingen bakdel. Her kan jeg gå rundt i singlet mens de hutrer hjemme i Norge, smiler Yael.

GANSKE TRYGGE: Søskenparet forsøker å leve så normalt som mulig. I spesielt utrygge perioder holder de seg unna overfylte kafeer og gater. Folketette områder er en selvmordsaksjonists drøm.

- Nå har også situasjonen roet seg litt. Men det er klart at du ser deg rundt etter mulige selvmordsterrorister, sier Daniel.

Stort sett føler både han og søster Yael seg trygge i hverdagen i Jerusalem.

- Jeg føler meg ofte tryggere her enn i Oslo. Her finnes ikke blind vold. Folk vil bare ha det så stille som mulig, sier Yael.

Hun og broren mener at nordmenn flest ikke skjønner den komplekse konflikten mellom Israel og palestinerne i sin helhet.

- Når jeg diskuterer med mine venner, hører jeg kun en repetisjon av hva som står i norsk media, som er anti-israelsk. Nordmenn liker å holde med de svake, som de mener er palestinerne, sier Yael.

FLERE HUNDRE DREPT: Voldsspiralen i Israel blir verre og verre. Bare det siste året har mange hundre israelere blitt drept i selvmordsaksjoner. Men det skremmer ikke søskenparet tilbake til Norge.

- Når situasjonen er så vanskelig som nå, ønsker jeg virkelig å være her for å gi positiv energi til mitt folk. Derfor går jeg også inn i det militæret, sier Yael.

Etter henholdsvis fire og tre år bosatt i Israel, føler Yael og Daniel seg hjemme i jødenes land. Men også Norge er så mye hjemme at Yael feller en tåre eller to hver gang hun lander på norsk jord.

- Men det gjør jeg når jeg lander her også. Vi vil bo i Israel fordi vi er jøder. Vi hører hjemme i den jødiske staten, sier Yael.

Broren Daniel nikker.

- Det enkleste valget hadde vært å bo i Norge hvor vi har venner, gode skolemuligheter, bra økonomi...Men vi er jøder og føler at vi må bo her, sier Yael.

ALT FOR ISRAEL: Søskenparet Yael (t.v.) og Daniel Beck i samtale med soldater på gata i Jerusalem. Utpå nyåret skal de selv gjennomføre militærtjeneste i Israel. - Det er mange bomber her, men du vender deg til frykten, sier Yael.