SPESIALSTYRKER: Afghanske spesialstyrker utenfor Serena Hotel i Kabul torsdag kveld. Tre av angrperne skal være drept i aksjonen hvor også norske soldater hr deltatt. Foto: REUTERS/NTB Scanpix.
SPESIALSTYRKER: Afghanske spesialstyrker utenfor Serena Hotel i Kabul torsdag kveld. Tre av angrperne skal være drept i aksjonen hvor også norske soldater hr deltatt. Foto: REUTERS/NTB Scanpix.Vis mer

Norske spesialstyrker er satt inn i aksjonen mot Serena Hotel

Forsvaret bekrefter dette til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Væpnede menn tok seg inn på Serena Hotel i Kabul torsdag kveld, der det bor mange utlendinger, opplyser en kvinnelig gjest til Reuters. Afghanske spesialstyrker har gått inn på hotellet. Norske soldater deltar også i aksjonen.

Bekrefter - Jeg kan bekrefte at norske spesialstyrker bistår afghansk kontraterrorpoliti i den pågående aksjonen ved Serena hotel i Kabul, sier Eystein Kvarving, major og pressetalsmann for forsvarssjefen. Det er soldater fra Forsvarets spesialkommando (FSK) som er rykket ut.

De norske spesialstyrkene har hatt som hovedansvar å trene opp de afghansk kontra-terrorpolitistyrkene (CRU).

- Våre spesialstyrker har bygg opp CRU som står i høy beredskap i Kabul. Når de rykker ut er våre spesialstyrker med for å bistå i operasjoner. Vi er der mest for å veilede dem, men hvis situasjonen tilsier det vil vi bistå dem skulder ved skulder, sier Kvarving.

Han kan ikke si hvor mange norske soldater som er med i aksjonen.

- Det er gradert informasjon, og jeg har ikke detaljkunnskapen om den pågående situasjonen. Vi vet ikke omfanget av dette angrepet, men vil nok få en bedre oversikt etter hvert, sier Kvarving til Dagbladet.

Tre av skytterne skal være drept, en skytter skal være innesperret og ingen av gjestene på hotellet skal være skadet, melder nyhetsbyrået AP.

En kvinnen som er gjest på hotellet, sier at skytingen tilsynelatende begynte i hotellets restaurant. Hun forteller at hun ble brakt i sikkerhet sammen med andre gjester.

Hotellet regnes som det tryggeste stedet å bo i Kabul og huser mange FN-ansatte og utenlandske delegasjoner som har ankommet for å overvåke valget i landet neste måned.

I januar 2008 ble den norske journalisten Carsten Thomassen drept under et angrep mot det samme hotellet. Thomassen var i Afghanistan i forbindelse med at daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) besøkte landet. Til sammen ble åtte mennesker drept i terrorangrepet.

AMBULANSE: En CRU-soldat i samtale med en person tihørende den afghanske militærambulansen utenfor hotel Serena i Kabul torsdag kveld. Foto: AFP/NTB Scanpix.
AMBULANSE: En CRU-soldat i samtale med en person tihørende den afghanske militærambulansen utenfor hotel Serena i Kabul torsdag kveld. Foto: AFP/NTB Scanpix. Vis mer