Norske spesialstyrker i gisseldrama utenfor Kabul

Taliban tok gisler på hotell nær Kabul. Nær 24 skal ha blitt drept

SPESIALSOLDATER: Norske spesialsoldater forlater Spozhmai hotell etter militæraksjonen fredag formiddag, hvor de skal ha bistått afghanske sikkerhetsstyrker i å ta kontroll over hotellet som ble beleiret av Talibanopprørere. Afghanske offisielle kilder opplyser at opprørerne drepte neste 24 mennesker, flesteparten av dem sivile, i gisseldramaet. Foto: Musadeq Sadeq / Ap / NTB scanpix
SPESIALSOLDATER: Norske spesialsoldater forlater Spozhmai hotell etter militæraksjonen fredag formiddag, hvor de skal ha bistått afghanske sikkerhetsstyrker i å ta kontroll over hotellet som ble beleiret av Talibanopprørere. Afghanske offisielle kilder opplyser at opprørerne drepte neste 24 mennesker, flesteparten av dem sivile, i gisseldramaet. Foto: Musadeq Sadeq / Ap / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tungt bevæpnede Taliban-soldater angrep et hotell utenfor Afghanistans hovedstad Kabul natt til fredag.

Spozhmai Hotel, som er populært blant utlendinger og høytstående afghanere, ligger ved Qargha-sjøen, et populært utfartssted 9 kilometer vest for Kabul.

Major Eystein Kvarving bekrefter at norske spesialstyrker var tilstede ved hotellet utenfor Kabul.

- Norske styrker er tilstede og veileder de afghanske spesialstyrkene, sier Kvarving til Dagbladet.

Han vil ikke gå inn på hvor mange norske soldater som er med i operasjonen eller hvordan situasjonen utenfor Kabul er nå.

Etter 12 timer opplyste politiet i Kabul til Reuters at angrepet var avsluttet, men ga ikke noe informasjon om totalt antall som har blitt drept eller skadd.

Gisler Ifølge politikilder tok de bevæpnede angriperne seg inn på hotellet, og ifølge Al Jazeera ble minst 15 drept.

Blant de drepte er seks sivile, tre væpnede hotellvakter og en politimann.

En talsmann for taliban sier at de ikke har drept noen sivile, og forteller at de drepte var knyttet til myndighetene i Afghanistan, og at alle sivile er tatt inn på et sikkert rom i hotellet.

OMRINGET: Hotellet var omringet av soldater fra den Afghanske hæren. Her er de på en av veiene som fører til hotellet. Foto: AFP PHOTO / Massoud HOSSAINI/NTBScanpix
OMRINGET: Hotellet var omringet av soldater fra den Afghanske hæren. Her er de på en av veiene som fører til hotellet. Foto: AFP PHOTO / Massoud HOSSAINI/NTBScanpix Vis mer

- Afghanske sikkerhetsstyrker har satt 18 sivile fri og drept to av de som angrep hotellet, men angrepet pågår fremdeles, vi vet ikke om de har tatt flere gisler inne på hotellet, opplyste Ayoub Salangi, politisjef i Kabul, til Reuters.

- Fire av gjestene hoppet ut av et vindu og gjemte seg i innsjøen, for å gjemme seg fra angriperne, sier general Kadam Shah Shayem, ved det afghanske militæret, til Al Arabiya.

Talsmann for taliban, Zabiullah Mujahid, har fortalt at angrepet skjedde fordi at utlendinger drakk alkohol og gjorde andre ting som forbys i islam på hotellet.

Granater - inne i hotellet I natt var mye fremdeles usikkert for politiet som kjempet mot Taliban på hotellet.

- Opprørere væpnet med rakettdrevne granater, tunge og lette våpen, befinner seg inne i Spozhmai Hotel og kjemper mot sikkerhetsstyrkene, opplyser lederen for kriminalpolitiet i Kabul, Mohammad Zahir.

Taliban har tatt på seg ansvaret for angrepet mot hotellet og begrunner det med at velstående afghanere og utlendinger pleier å ha «ville fester» der.

HELIKOPTER: Helikoptre sirkulerte i luften over hotellet da det var under angrep. Foto: AFP PHOTO / Massoud HOSSAINI/NTBscanpix
HELIKOPTER: Helikoptre sirkulerte i luften over hotellet da det var under angrep. Foto: AFP PHOTO / Massoud HOSSAINI/NTBscanpix Vis mer