Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Norske spiondata kan brukes i dronekrig

E-tjenesten letter på sløret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk etterretningstjeneste bekrefter for første gang at de deler overvåkingsdata som kan bli brukt i droneangrep i Afghanistan.

E-tjenesten letter på sløret og bekrefter at informasjon de deler med USA, kan brukes til å forberede droneangrep, skriver Aftenposten.

- Vi bidrar i en NATO-ledet operasjon i Afghanistan og deler etterretninger med deltakende nasjoner innenfor ISAF-samarbeidet. Etterretninger produsert av norske enheter, kan derfor inngå i et samlet informasjonsgrunnlag for operasjoner som gjennomføres innenfor rammen av krigens folkerett og gjeldende engasjementsregler. Slike operasjoner kan inkludere bruk av droner eller andre lovlige våpenplattformer, sier generalløytnant og sjef for E-tjenesten Kjell Grandhagen til Aftenposten.

Grandhagen svarer ikke på spørsmål om E-tjenesten kjenner til om opplysninger de har gitt til USA, er brukt i droneangrep.

- Opplysningene utleveres kun for etterretningsformål og kan ikke benyttes av mottakeren til andre formål uten at vi på forhånd har samtykket til det, understreker Grandhagen.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) understreker at droner er en lovlig våpenplattform.

- Som med andre våpen skal droner kun brukes innenfor rammene av krigens folkerett og de vedtatte engasjementsregler. Man skal sikre at man har god nok informasjon om målet for å unngå tap av sivile liv, enten man bruker droner eller andre våpen. Jeg forutsetter at både USA og våre andre ISAF-partnere overholder det, sier forsvarsministeren.

(NTB)