HVEM GIR SEG FØRST? Angela Merkel, EUs mektigste, retter pekefingeren mot Alexis Tsipras og Hellas. Tsipras retter pekefingeren rett tilbake. Hvem som gir seg først i denne maktkampen, er fortsatt usikkert.   Foto:
Hannibal Hanschke / Reuters
HVEM GIR SEG FØRST? Angela Merkel, EUs mektigste, retter pekefingeren mot Alexis Tsipras og Hellas. Tsipras retter pekefingeren rett tilbake. Hvem som gir seg først i denne maktkampen, er fortsatt usikkert. Foto: Hannibal Hanschke / Reuters Vis mer

Norske statsvitere og økonomer om lurespillet mellom EU og Hellas: - Hvem gir seg først?

Grekerne lurer på når bankene åpner. Statsministeren lurer på når EU skal gi seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Seint tirsdag kveld strakk Tsipras ut en hjelpende oliventrekvist og viftet med hvite flagg i form av et brev han sendte til EU-troikaen og landets kreditorer.

Han gikk med på de aller fleste av EUs krav fra helgens forhandlinger, med bare en håndfull endringer.

Mye tydet på at det ikke ville bli noe folkeavstemning og at den politiske maktkampen ville ebbe ut i en minnelig ordning.

Så feil tok de aller fleste av verdens medier og eksperter. Dette har blitt personlig, og EU har bestemt seg for å stå fast ved sine prinsipper. Det samme har den greske statsministeren.

Frontene er like steile som da Tsipras forlot forhandlingsbordet i Brussel. Folkeavstemningen, som Jagland kritiserer, går av stabelen som planlagt og usikkerhetene om hvordan dette skal løses er fortsatt store.

- Stem nei Søndag denne uka går grekerne gå til valgurnene for åavgjøre om de godtar kravene fra kreditorene og IMF eller ei. Men velgerne er usikre på spørsmålet. Hva betyr det å stemme nei, og hva betyr det å stemme ja? spør det greske folk seg.

Den greske statsministeren trodde mange hadde fått kalde føtter, men så gikk det varmt på Twitter igjen. Klokka 17 onsdag, bare drøye 20 timer etter at han krøp til korset med budskap om kompromiss og vilje til å innfri kravene fra kreditorene, var dette budskapet hans på Twitter:


- Stem nei på søndag, så forhandler vi om bedre vilkår på mandag.

Den greske finansministeren Yanis Varoufaki har meldt at han vil gå av dersom det greske folk stemmer ja.

IMF sier torsdag kveld at Hellas trenger å skrape sammen 50 milliarder euro i ekstra midler for å stabilisere landets økonomi, ifølge The Guardian.

Likevel byr Tsipras, som leder partiet venstrepartiet Syriza, opp til mer maktkamp, og det åpenbart ikke bare i de politiske kulissene. Det mener også norske økonomer og statsvitere.

Minimerer for å maksimere - Tsipras vil minimere sin egen frihetsmakt overfor EU, for å få maksimalt ut av EU, forklarer Janne Haaland Matlary, professor ved Institutt for statsvitenskap ved UiO.

Hun legger til at Tsipras valgløfter består av anti EU-politikk, men at EU-land er forpliktet til å innføre reformer. Det ligger bak hele EU-ideen.

- Tsipras ble valgt på populisme. Nå som han ikke klarer å gjennomføre løftene, er hans eneste mulighet å minimere sin makt overfor EU, ved å få et nei fra folket i avstemningen på søndag, sier Matlary til Dagbladet. Tsipras er ute etter å legge skylden på noen.

Hvis grekerne følger hans oppfordring og stemmer nei, kan Tsipras overfor EU, legge skylda på grekerne. Hvis landet går konkurs, kan han skylde på EU. Hvis grekerne derimot stemmer ja på søndag, tror Matlary at Tsipras vil la noen andre overta styringa.


- Han velter problemene over på sine velgere ved å utlyse folkeavstemning. Istedenfor å ta ansvar, så sier han at folket må ta ansvar selv, sier Matlary som kaller dette et svarteperspill.

Hun kritiserer også hvordan valget er arrangert, og at spørsmålet som stilles framstår veldig uklart.

- Nå er EU og Tyskland ekstremt lei av Hellas. De er lei av at penger forsvinner i svarte hull. Angela Merkel kan ikke forsvare dette overfor tyske skattebetalere. Hun kan ikke la Hellas få hyle seg ut av dette, da vil andre land som også sliter prøve på det samme, sier Matlary.

«Chicken game» Helge Hveem, professor emeritus i statsvitenskap ved UiO, kaller spillet som foregår mellom EU og Hellas et «chicken game».

- Spørsmål er hvem som tør å sitte lengst i bilen på vei mot stupet. EU eller Hellas? spør han.

- Tsipras har nok regnet med at EU vil gi seg, fordi de ikke vil risikere at Hellas forlater eurosamarbeidet, sier Hveem. Hvis dette har vært strategien, så har de siste dagene vist at Tsipras har spilt kortene sine feil. Det er grenser for hva kreditorene og Det internasjonale pengefondet kan gå med på, sier han.

Hveem tror at Tsipras ikke klarer å danne en helhetlig beslutning innad i partiet, som venstresida kan godta. Derfor vil han la folket ta avgjørelsen gjennom en folkeavstemning.

<strong>RASER I BANKENE:</strong> Her står pensjonister i kø for å få ut deler av pensjonen sin. Køene er lange, og pensjonistene i Hellas er frustrerte. Foto: Stefanos Rapanis / Reuters
RASER I BANKENE: Her står pensjonister i kø for å få ut deler av pensjonen sin. Køene er lange, og pensjonistene i Hellas er frustrerte. Foto: Stefanos Rapanis / Reuters Vis mer

- På den måten kan Tsipras vise til folkets beslutning, uansett utfall. Selv holder jeg en knapp på et ja fra folket, og mener at europeiske kreditorer delvis bør slette gjelden til Hellas, sier Hveem.

Hveem mener det inviteres til statskupp og høyreorienterte reaksjoner dersom man ikke sletter deler av gjelden, samtidig som man krever balanse i statsbudsjettet fra det øyeblikk det skjer.

- EU vil klare å håndtere en gjeldssanering, sier han.

Dersom det ikke er tilfelle, risikerer EU at neibevegelsene rundt om i Europa får vind i seilene, ifølge Hveem.

Han tror også at Hellas går en vanskelig periode i møte, hvis de forlater eurosamarbeidet.

- Hvis det skjer, vil Hellas trenge lån i en overgangsperiode. For å få dette, må de vende seg mot Russland, som heller ikke har flust med penger. De store pengene ligger i Kina og hos araberne. Dette er interessant fordi Hellas også er medlem av NATO. Det ligger an til store forandringer, sier Hveem.

<strong>NEI-SIDA:</strong>Mange titalls tusen grekere samlet seg på Syntagma i Aten for å demonstrerer mot EU-kreditorene. Her står Albiona Kaza (25) og Iliana Kanellopoulou (25).
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
NEI-SIDA:Mange titalls tusen grekere samlet seg på Syntagma i Aten for å demonstrerer mot EU-kreditorene. Her står Albiona Kaza (25) og Iliana Kanellopoulou (25). Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Skremmende og fascinerende
Halvor Mehlum, professor ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo, kaller maktspillet som nå foregår mellom Hellas og EU-toppene skremmende og fascinerende. Han sier at det er vanskelig å forstå hva som er strategien til hvert enkelt part i denne politiske maktkampen hvor så mye står på spill.

- Dette er åpenbart to parter som har mye å tape. Hvis Hellas nå misligholder gjelda og ryker ut av eurosonen, vil der være et gigantisk nederlag og en mulig start på slutten for EU-samarbeidet, sier Mehlum.

Mehlum sier at grekerne håper på en solid gjeldssanering. Han tror det er lurt at deler av gjelda forsvinner.

- Istedenfor at kreditorene lar gjelda stå, vil grekerne bare slette denne gjelda og starte på nytt med blanke ark. Det holder jeg med dem i. Denne gjelda er helt umulig å betjene, sier Mehlum.

Mehlum har siden 2008 sett at EU-samarbeidet har knaket i sammenføyningene, og nå knaker det mer og mer.

- Det rives og slites i dette urealistiske prosjektet. Hvis Hellas ryker ut av eurosonen, vil det få dramatiske følger for EU. Og hvis Hellas går ut, setter bare fantasien grenser for hva som kan skje. Når det gjelder Italia og Spania, som også har gjeld, vil det komme etterspill.

<strong>PENSJONIST:</strong> 
Ilias Tsipilis (60) er nylig blitt pensjonist. i Hellas.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
PENSJONIST: Ilias Tsipilis (60) er nylig blitt pensjonist. i Hellas. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Selv om Hellas praktisk talt er konkurs, har økonomen troa på at Hellas kan klare seg.

- Konkurs betyr ikke undergang, det har verden sette mange eksempler på. Dersom Hellas kommer seg ut av euroen som valutaregime og blir kvitt gjelda i samme slengen, kan de etter noen år få satt fart på økonomien. Men det blir tøft for Hellas, som ikke har egne penger og som må ta opp nye lån.

OXI? Ja-siden fikk et forsprang på valgmålingene torsdag. Statsministeren ønsker grekerne skal stemme nei. Foto: EPA/FOTIS PLEGAS G.  EPA/FOTIS PLEGAS G.
OXI? Ja-siden fikk et forsprang på valgmålingene torsdag. Statsministeren ønsker grekerne skal stemme nei. Foto: EPA/FOTIS PLEGAS G. EPA/FOTIS PLEGAS G. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer