Norske stavkirker stadig mer populære, men enkelte sliter

Betydelig besøksvekst.

POPULÆRE: Heddal Stavkirke, Notodden i Telemark er en av Norges best bevarte stavkirker. Den eldste delen er fra ca. 1250. Hele kirken restaurert på 1950-tallet. NTB arkivfoto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix
POPULÆRE: Heddal Stavkirke, Notodden i Telemark er en av Norges best bevarte stavkirker. Den eldste delen er fra ca. 1250. Hele kirken restaurert på 1950-tallet. NTB arkivfoto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

De 28 stavkirkene i Norge blir stadig viktigere besøksmål for turister fra inn- og utland, men de som ligger utenom hovedveiene sliter, særlig i Buskerud.

- De aller fleste stavkirkene melder om en betydelig besøksvekst denne sommeren, sier Håvard J. Russnes som er leder av Stavkirkeeierforum - et nettverk for eiere av stavkirkene i Norge til Nationen.

Fortidsminneforeningen eier åtte av Norges stavkirker, staten eier tre og Den norske kirke de resterende 17.

Heddal stavkirke i Notodden i Telemark har så langt i sommer har en økning i besøket på mellom 35 og 40 prosent i forhold til samme tid i 2014. I år får kirken minst 20.000 betalende gjester.

- Stavkirkene Borgund, Urnes, Kaupanger og Hopperstad i Sogn og Fjordane kan alle ved utgangen av juli vise til en besøksvekst på 20 prosent i forhold til samme tid i fjor, sier Tanna Gjeraker ved Borgund stavkirke.

Besøkskurvene til stavkirken i turistknutepunktet Lom i Oppland går også rett til himmels. Her har besøket økt med hele 42 prosent de fem siste årene - og veksten fortsetter:

Likevel er det flere som sliter, og Fortidsminneforeningen håper staten kan komme inn og støtte foreningen med driftsmidler slik de gjør med andre museer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer