<strong>POPULÆRE:</strong> Heddal Stavkirke, Notodden i Telemark er en av Norges best bevarte stavkirker. Den eldste delen er fra ca. 1250. Hele kirken restaurert på 1950-tallet. NTB arkivfoto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix
POPULÆRE: Heddal Stavkirke, Notodden i Telemark er en av Norges best bevarte stavkirker. Den eldste delen er fra ca. 1250. Hele kirken restaurert på 1950-tallet. NTB arkivfoto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix Vis mer

Norske stavkirker stadig mer populære, men enkelte sliter

Betydelig besøksvekst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

De 28 stavkirkene i Norge blir stadig viktigere besøksmål for turister fra inn- og utland, men de som ligger utenom hovedveiene sliter, særlig i Buskerud.

- De aller fleste stavkirkene melder om en betydelig besøksvekst denne sommeren, sier Håvard J. Russnes som er leder av Stavkirkeeierforum - et nettverk for eiere av stavkirkene i Norge til Nationen.

Fortidsminneforeningen eier åtte av Norges stavkirker, staten eier tre og Den norske kirke de resterende 17.

Heddal stavkirke i Notodden i Telemark har så langt i sommer har en økning i besøket på mellom 35 og 40 prosent i forhold til samme tid i 2014. I år får kirken minst 20.000 betalende gjester.

- Stavkirkene Borgund, Urnes, Kaupanger og Hopperstad i Sogn og Fjordane kan alle ved utgangen av juli vise til en besøksvekst på 20 prosent i forhold til samme tid i fjor, sier Tanna Gjeraker ved Borgund stavkirke.

Besøkskurvene til stavkirken i turistknutepunktet Lom i Oppland går også rett til himmels. Her har besøket økt med hele 42 prosent de fem siste årene - og veksten fortsetter:

Likevel er det flere som sliter, og Fortidsminneforeningen håper staten kan komme inn og støtte foreningen med driftsmidler slik de gjør med andre museer.

- Stavkirkene Uvdal, Torpo og Nore i Buskerud ligger alle litt utenfor turisthovedveiene. Disse kirkene har gått med underskudd i flere år, sier eiendomssjef i Fortidsminneforeningen Eli-Sofie Thorne.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer