Norske stoltheter utestengt

Seilskipet «Christian Radich» er utestengt fra sommerens Cutty Sark Tall Ships Races. I tillegg er «Sørlandet» og «Statsraad Lemkuhl» utestengt fra deler av seilasen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årsaken er at de tidligere skoleskipene ikke har klart å skaffe nok besetningsmedlemmer mellom 15 og 26 år. Ifølge bestemmelsene til International Sail Training Association (ISTA) må minst 50 prosent av dem som deltar som mannskaper på Cutty Sark-båtene være fylt 15 år og samtidig være under 26 år.

Alle de tre skipene har søkt dispensasjon fra bestemmelsene, men har fått avslag.

- For alltid

- Dersom kravet til alder blir stående, er jeg redd vi er ute av Cutty Sark for alltid, sier styreleder i Stiftelsen Christian Radich, Per Rønnevig, til NTB.

Da de tre norske seilskipene var skoleskip, var det aldri noe problem med en tilstrekkelig andel ungdom om bord. Nå er det pengepungen som rår. Hver enkelt deltaker må betale for opphold og mat om bord, samt reise til og fra. Det har vist seg at tilbudet ikke er attraktivt nok for dem under 26.

«Christian Radich» har påmeldt 60 mannskaper på turen fra Antwerpen til Ålesund som koster 5.850 for dem under 26 år og 6.850 kroner for dem over 26 år. Det er plass til 78 gjesteseilere om bord. Ingen av de tre norske skipene har klart å skaffe nok unge mannskaper på denne strekningen, og dermed er alle utestengt. Likevel blir alle tre med til både Ålesund og Bergen.

På strekningen Bergen-Esbjerg har «Statsraad Lemkuhl» og «Sørlandet» klart kvoten på 50 prosent under 26 år, men «Christian Radich» har ikke klart det.

- Prisen på denne strekningen er henholdsvis 3.400 kroner og 4.000 kroner, og det er fortsatt ledige plasser, sier Rønnevig.

Et problem

For de norske skoleskipene er det et problem å holde skipene i drift når inntektene må hentes inn i løpet av 4,5 måned i sommerhalvåret. Konkurransemessig mener Rønnevig at de norske skipene stiller med handicap i forhold til andre nasjoners statseide skip, som har et drillet mannskap om bord.

- Vi bruker de midlene vi har og mener at vi benytter de mulighetene som finnes til å skaffe både mannskaper og inntekter. Det er ikke lett, sier Rønnevig. Han er naturligvis veldig skuffet over at «Christian Radich» er utestengt, noe som også blir en veldig nedtur for alle som har meldt seg på seilasen.

- Vi kommer til å starte som vanlig, og skal være med utenfor konkurranse. Men vi får ikke rapportene underveis - og skulle vi vinne får vi ingen pokal, sier Rønnevig.

For nå blir det «på liksom» regatta fra Antwerpen til Ålesund, der de tre tidligere norske stolthetene i klasse A får nøye seg med å konkurrere mot hverandre.......

(NTB)

UTESTENGT:</B>Seilskipene «Christian Radich»,«Statsraad Lemkuhl» og «Sørlandet» er utestengt fra hele eller deler av Cutty Sark Tall Ships Races.
<B>ATTRAKSJON:</B> Når Cutty Sark deltagerne ankommer havna er det et syn. Her fra Trondheim.