DELE ERFARINGER ETTER TSJERNOBYL: Norske stråleforskere skal til Japan for å dele sin kunnskap om radioaktiv stråling. Bildet viser arbeidere iført sikkerhetsutstyr som er i ferd med å ta seg inn i det ødelagte atomkraftverket i Okuma, Fukushima. Foto:  AFP PHOTO / POOL
DELE ERFARINGER ETTER TSJERNOBYL: Norske stråleforskere skal til Japan for å dele sin kunnskap om radioaktiv stråling. Bildet viser arbeidere iført sikkerhetsutstyr som er i ferd med å ta seg inn i det ødelagte atomkraftverket i Okuma, Fukushima. Foto: AFP PHOTO / POOLVis mer

Norske stråleforskere skal bistå Japan

Skal forklare hvordan Norge håndterte Tsjernobyl-katastrofen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- På seminaret i Fukushima skal representanter fra Statens strålevern dele Norges erfaringer etter Tsjernobyl-ulykken og holde innlegg om overvåking av miljø og matvarer, og oppfølging av særlig berørte befolkningsgrupper og næringer, sier stråleforsker Lavrans Skuterud til Nationen.

Tsjernobyl-ulykken Han har i mange år bistått reindriftsaktører og sauebønder i arbeidet med å redusere skadevirkningene etter Tsjernobyl-ulykken i 1986. Norge var det landet utenfor daværende Sovjetunionen som ble hardest rammet av radioaktivt nedfall.

I dag, 25 år senere, opprettholdes det fortsatt tiltak i Norge for å begrense radioaktiviteten.

Dialog Statens strålevern er medarrangør på seminaret i Fukushima. Hovedmålet for seminaret blir å få til en dialog mellom den berørte befolkningen, lokale myndigheter og spesialister for å utarbeide en strategi for rehabilitering av de forurensede områdene.

På et senere tidspunkt kan det bli aktuelt å sende norske bønder til Japan for å dele erfaringer med kolleger i regionene rundt Fukushima.

NTB