PLAGET AV KRIMINALITET: Landeveisrøveri forekommer ofte på Nicaraguas landsbygd. Foto: DJRUE/CREATIVECOMMONS
PLAGET AV KRIMINALITET: Landeveisrøveri forekommer ofte på Nicaraguas landsbygd. Foto: DJRUE/CREATIVECOMMONSVis mer

Norske studenter ble truet med våpen i Nicaragua

Ble lurt av falsk politimann på landevei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): For åtte norske studenter i Nicaragua tok semesteret en brå vending da de natt til mandag ble ranet på landsbygda i det mellomamerikanske landet.

Ranere i taxi
- De ble vinket til side av en politimann som viste seg å være falsk, og som raskt fikk assistanse av ytterligere tre ranere som ankom i en taxi. De ble truet med våpen og ført ut i skogen, der de til slutt ble forlatt, forteller «Tore» (26) til Dagbladet.no.

26-åringen er kjæreste med en 25-årig Bergens-kvinne, en av dem som ble ranet i nærheten av byen León nordvest for hovedstaden Managua. Hun og de andre ble fratatt bagasje og verdisaker og etterlatt i skogen.

- De norske studentene ble ikke fysisk skadd, men den lokale sjåføren ble banket opp grundig, forteller «Tore», som forteller at studentene er preget av hendelsen.

Studentene er i Nicaragua i regi av den private utdanningsinstitusjonen Kulturstudier, som tilbyr høgskole- og universitetsstudenter fra hele Norge studier i utvalgte land i den tredje verden.

Frihelg
- Jeg kan bekrefte at hendelsen fant sted natt til mandag. De åtte studentene var på vei tilbake til León fra flyplassen - en til dels øde strekning - da ranet skjedde, forteller Kulturstudiers styreleder Rune Tjelland til Dagbladet.no.

Han understreker at utflukten skjedde på studentenes eget initiativ og ikke var i regi av skolen.

- Hva skjer med studentene nå?

- De får oppfølging av kyndig personale ved skolen, som også har bistått dem med den omstendelige politiprosessen. Ingen av dem har ytt ønske om å avbryte oppholdet, sier Tjelland.

Han forteller at flere av deltakerne mistet alt de hadde av verdisaker.

- Nå følges de opp av forsikringsselskap; alle er pålagt å ha reiseforsikring før de drar, sier styrelederen, som betegner hendelsen som «forferdelig trist».

- Men det er en lettelse at ingen av studentene kom til skade; sjåføren hadde det desidert verst, sier Tjelland, som opplyser at en liknende episode fant sted for et par år siden.

- Den gang ble en drosje på vei fra flyplassen presset av veien, forteller han.

- Ikke ferie
- Er studentene godt nok informert om risikoen for kriminalitet før de drar?

- Det er dessverre slik at det er mer kriminalitet i Nicaragua enn i Norge. Vi driver imidlertid først og fremst skole og ikke turistsenter - men har et solid sikkerhetsnett, sier styrelederen, som opplyser at den norske ambassaden i Managua ble underrettet av skolen i går kveld.

Norske myndigheter sier imidlertid at de ikke har hørt om hendelsen.

- Nei, dette er ukjent for oss. Vi har sjekket med ambassaden i Managua, og heller ikke de har hørt noe, sier UDs kommunikasjonssjef Bjørn S. Jahnsen til Dagbladet.no.

Ubekreftede meldinger går ut på at én mann er arrestert og siktet for ranet.

KOLONIAL BY: De norske studentene er basert i León, Nicaraguas nest største by etter Managua. Byen er preget av spanske koloniale bygninger, blant annet mange kirker. Foto: MOODY75/CREATIVECOMMONS
KOLONIAL BY: De norske studentene er basert i León, Nicaraguas nest største by etter Managua. Byen er preget av spanske koloniale bygninger, blant annet mange kirker. Foto: MOODY75/CREATIVECOMMONS Vis mer