Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske studenter i faresonen

Norske studenter i den vietnamesiske byen Hoi An forbereder seg på at tyfonen «Xangzan» skal slå til i ett-tiden. Drepte 61 på Filippinene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les også: Evakuerer 180 000 personer

• Er du i Vietnam? Send oss en mail.

HOI AN, Vietnam (Dagbladet.no): Tyfonen «Xangzane» skapte tidligere denne uka oversvømmelser og død på Filippinene. Nå nærmer den seg Vietnam, der det er ventet at den vil slå til snart.

Det var spådd at tyfonen ville nå Vietnam ved 18-tiden, 13.00 norsk tid, men ved halv sju-tiden var det fortsatt ganske stille i Hoi An.

I Vietnam er det for tiden rundt 50 skandinaviske studenter, de fleste norske. Studentene er tilknyttet Kulturstudier, som har studiesenter i Hoi An, området hvor tyfonen er på vei.

Stemningen er spent, men de fleste tar det med stor ro.

- Det er klart det er litt skummelt, men så lenge vi tar forholdsregler vi nok trygge. Vi kan ikke gjøre så mye annet enn å vente å se, sier en av studentene til Dagbladet.no.

Kulturstudier har varslet studentene om tyfonen, så de er forberedt på hva som kan skje, og allerede før stormen har slått til er det opplyst om at man ikke kan ha undervisning på studiesenteret førstkommende mandag.

GODT FORBEREDT:   Studiesenteret hvor de skandinaviske studentene holder til i Hoi An. Foto: Espen Mork Dahl
GODT FORBEREDT: Studiesenteret hvor de skandinaviske studentene holder til i Hoi An. Foto: Espen Mork Dahl Vis mer

Forskanser boliger

Trærene som pryder gatene i byen har blitt klippet, for å minske motstand for tyfonen. Man hører også lyden av hammere fra arbeidet med å dekke til boliger og forskansning av tak. Vinduer dekkes også til.

- Det har ikke vært en så sterk storm her siden 1987 tror jeg, forteller Dau, en av de ansatte på et hotellet Dong Khanh, hvor flere av de skandinaviske studentene bor.

I et skriv fra den norske ambassaden i Hanoi, står det: «Tyfonen skal i prognosen ramme syd for Hoi An, men tyfoner kan være uberegnelige, og vi ber derfor studentene og andre om å være på vakt.»

222 km/t

Videre er det sendt med et varsel om at Xangzane mest sannsynlig vil ramme Vietnam lørdag 30. september rundt klokken 18.00 lokal tid, med en kraft på 222 km/t. Høyere vind kan også forekomme.

Varslene er utarbeidet av US Navy og Air Force sammen med «Typhoon warning center». Ødeleggelser som er kalkulert ved en tyfon med denne kraften er oversvømmelser, komplett ødeleggelse av bobiler og campingvogner, og trær, skilt lignende gjenstander annet blåses bort.

Dagbladet.no følger saken.

image: Norske studenter i faresonen
FOREBREDER SEG PÅ STORM: Tyfonen «Xangzane» er ventet å ramme Vietnam i dag. Ødeleggelsene kan bli katastrofale.
STORE ØDELEGGELSER: Minst 61 personer ble drept da «Xangzane» rammet Filippinene.