Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske studenter i skuddrama

Astrid og Tonje barrikaderte seg på en internettkafe i Uganda.

OPPTØYER: Protestanter tok til gatene i Kampala i dag. Dette er gata utenfor internettkafeen hvor de to norske studentene søkte dekning,  Foto: Astrid Johanne Svensson
OPPTØYER: Protestanter tok til gatene i Kampala i dag. Dette er gata utenfor internettkafeen hvor de to norske studentene søkte dekning, Foto: Astrid Johanne Svensson Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): - Det må roe seg betraktelig før vi tør gå ut herfra, sier Astrid Johanne Svensson (25). Sammen med venninnen Tonje Helene Drazkowski Refseth (27), sitter hun på en internettkafé i Kampala. Der innefra har de fulgt opptøyene som har herjet Ugandas hovedstad i dag.

- De tok helt av her i gatene. Både politiet og militæret var her. Folk begynte å brenne det de kom over. De ropte og skrek og det var ganske dramatisk, sier Svensson på telefon fra Kampala.

- De har laget en veisperre av bildekk og alt de kunne finne. Gjenstander fra butikker, en manns trillebår med frukt, de kastet små salgsboder og rev ned skilt fra et utested. De fant også en motorsykkel som de tente på, sier Svensson videre.

- Politi og militæret skjøt rundt omkring for å skremme folk vekk. Vi fikk beskjed om å holde oss inne her, og holde oss langt unna vinduene.

Nektet innreise
The Independent bekrefter at politiet benytter både tåregass og skytevåpen mot folkemengdene. De forteller også at politi er observert idet de drar mennesker ut av biler og slår dem.

Den britiske avisa skriver at det er i forbindelse med Katikkiro John Baptists Walusimbis besøk til Kayungaregionen at opprøret blusset opp i dag. Den Bugandiske statslederen ble nektet innreise til området.

Buganda Kingdom skriver at Walusimbis reisefølge ble stanset fordi politiet ikke kunne garantere at de var trygge i området. Ifølge avisa har de nå reist tilbake til Bulange.

- Trodde vi var trygge
De norske venninnene er på utveksling i Kampala. De er masterstudenter i utviklingsstudiet og international environment ved Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås, men studerer ved Makerereuniversitetet i Kampala i to måneder. De har vært i byen siden 31. juli. Her er de to av en gruppe på nitten, fra Canada, Ungarn, Tanzania, Uganda og Norge.

- De andre var trygge på herberget vi bor på, men en gruppe på fire norske jenter advarte oss da vi var på vei til sentrum med motorsykkeltaxi. Vi hoppet av ved militærsprerringen rett ved universitetet og bestemte oss for å bruke internettkafeen her istedet for å dra til sentrum, forteller Svensson.

- Vi trodde vi var trygge her, langt fra sentrum, men den gang ei. De fire jentene vi møtte, hørte skyting en liten stund senere og løp den korte veien tilbake til hostellet. Skytingen de hørte var rett utenfor vinduet der vi sitter, sier Svensson videre.

Ved 17.30-tiden forteller Refseth at de to snart skal driste seg hjemover.

- Det er ikke noe vi er veldig glade for, men vi har ikke noe valg. Det er ikke trygt å gå ute i mørket, så vi bør komme oss hjem før dagslyset forsvinner, forteller Refseth.

I KAMPALA: Astrid Johanne Svensson (t.v) og Tonje Helene Drazkowski Refseth (t.h) har vært i Uganda siden månedskiftet. Foto: Astrid Johanne Svensson
I KAMPALA: Astrid Johanne Svensson (t.v) og Tonje Helene Drazkowski Refseth (t.h) har vært i Uganda siden månedskiftet. Foto: Astrid Johanne Svensson Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media