Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske studenter knekkes av dollar-effekten

LOS ANGELES (Dagbladet): Den skyhøye dollarkursen tar knekken på økonomien til norske ungdommer som studerer i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ikke enkelt å få endene til å møtes. Det sier seg selv når dollaren ligger på godt over ni kroner. Norske studenter må få hjelp i denne situasjonen, sier Tønsbergjenta Beathe Gjelseth (30).

Hun hadde ikke klart å gjennomføre det femte og siste studieåret i USA uten økonomisk støtte fra foreldrene og villige kredittkortselskap. Nå håper hun og over 2000 andre norske USA-studenter at Statens lånekasse for utdanning vil hjelpe dem ut av den vanskelige situasjonen.

Ekstrautgifter

Grafisk design-studenten tør ikke regne på hvor mye ekstra kostnader den høye dollarkursen påfører henne.

- Det er tøft nok å få økonomien til å gå i hop som det er når du studerer i USA, sier Gjelseth, som får 68510 kroner per semester i stipend og lån fra Lånekassen. Skolepengene alene er på 40000 kroner.

Samskipnaden for norske studenter i utlandet, ANSA, har fått mange oppgitte henvendelser fra norske studenter i USA etter at dollarkursen nå har holdt seg på mellom ni og ni og en halv krone.

Fortvilt situasjon

Også Lånekassen får mange spørsmål fra USA-studenter, bekrefter regiondirektør Eli Munch. Hun sier imidlertid at Lånekassen er positiv til at USA-studentene får kompensasjon for å dekke inn ekstrakostnadene den høye dollarkursen medfører.

Saken er til behandling i Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet (KUF).

- Studentene lurer rett og slett på hva de kan gjøre i den fortvilte situasjonen, sier president i ANSA, Eirik Bogsnes.

Bogsnes lover at ANSA gjør alt de kan for å overbevise Lånekassen, departementet og politikerne om å få endret dagens lånekasseregler, som legger hindringer i veien for etterbetaling hvis valutaen endrer seg betydelig.

- Studenter må ha en viss forutsigbarhet i økonomien. Med så kraftige dollarhopp som det nå har vært, ender det med at mange må jobbe ved siden av studiene, eller tar seg et hvileår for å spare penger.

- Dette er ikke heldig for studiene, sier Bogsnes, som mener studentene trenger automatisk etterutbetaling når valutakursen endrer seg betydelig.