Norske studenter slapp unna Ivan

I kveld pustet norske studenter på Cuba lettet ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De slapp unna den fryktede orkanen Ivan, som gikk lenger vest enn forventet.

På et hotell i byen Cienfuegos har 27 norske studenter og fire lærere vært evakuert siden fredag. Bomberommet har stått i beredskap og de har ikke fått lov til å gå ut i gatene.

- Men nå er faren egentlig over for vår del, og det er såkalt gul beredskap, fortalte koordinator og spansklærer Trond Ola Tilseth til NTB i kveld.

- Vi er veldig lettet og alle har det bra.

Mye regn

Den norske gruppen, som tilhører undervisningsinstitusjonen Gateway College, oppholder seg omtrent fem mil øst for Cubas hovedstad Havana.

- Vi får nå lov til å gå ut igjen. Hittil har vi bare fått lov til å ta små turer for å handle mat, forteller Tilseth.

- Nå arbeides det med å få byen tilbake til normalt igjen. Den har sluppet unna orkanen helt uten skader, sier han.

- Det er også en stor lettelse at hele Cuba ser ut til å slippe så bra unna. Dette kunne ha vært katastrofalt for landet, sier den norske spansklæreren.

I kveld begynte det så smått å regne i Cienfuegos. Det er normalt med nedbør i ytterkant av orkanens nedslagsfelt etter at den har passert.

- Det er meldt at det vil falle 200-300 millimeter regn i løpet av orkanens gang, opplyser Tilseth.

- Enkelte steder er det snakk om at vannstanden vil øke med seks meter.

Castro informerte

Nordmennene har nesten hele tiden kunne følge Cubas statssjef Fidel Castro på fjernsynet. Han er kommet med stadige oppfordringer og formaninger og spurt ut meteorologene om de er sikre på sine prognoser.

Ifølge Tilseth skulle Castro mandag kveld være på vei til provinsen som forventes å bli hardest rammet, for å delta i organiseringen av hjelpearbeidet.

De norske studentene, som er 19-27 år gamle, kom til Cuba for en ukes tid siden og skal være der fram til desember. I Cienfuegos skal de studere ex.phil. og spansk.

Værfast på øy

I likhet med Cuba forberedte Mexico seg i kveld på et sammenstøt med Ivan. Gateway College har norske studenter og forelesere der også. 40 norske studenter er evakuert fra øya Isla Mujeres til et hotell i Cancun på fastlandet i Mexico.

Ex.phil.-foreleser Norunn Kosberg og kjæresten Daniel Hirsch skulle også ha blitt evakuert, men på grunn av en tabbe måtte de være igjen på den lille øya utenfor østkysten av Mexico.

- Vi var en tur på fastlandet da de andre ble evakuert dit. Likevel ble vi sluppet tilbake til øya. Da vi skjønte at vi skulle ha vært evakuert, gikk det ikke flere båter. Så de andre ble evakuert fra øya til fastlandet, mens vi samtidig ble sluppet motsatt vei, forteller Hirsch til NTB.

Ventet i uvisshet

- Det blåser kraftig nå, men ellers har vi det bra. Vi vet ikke når Ivan skal komme og har hørt forskjellige ting. Men det blir i løpet av kvelden, lokal tid.

Paret bodde først på et hotell ved kysten av Isla Mujeres, men dette ble stengt. Hirsch og Kosberg ble da evakuert til et hotell inne på øya.

- Men øya er kanskje bare 300 bred. Uansett kommer vi vel bort fra det aller verste uværet.

Det norske paret visste i kveld ikke hvor kraftig uvær de kunne regne med.

- De siste prognosene tyder på at vi kommer i utkanten, men vi vet ikke om det blir full orkan eller bare tropisk storm. Nå kan vi ikke gjøre annet enn å vente.

Den norske ambassaden i Mexico er orientert om at paret blir på Isla Mujeres til orkanen har passert.

(NTB-Trond Eide)