Norske styrker angrepet to ganger

Tre opprørere skal ha blitt drept, mens nordmennene kom uskadd fra kampene. - Angrepene varte i flere timer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Feltbasen i Ghormach i Faryab-provinsen i Afghanistan ble angrepet to ganger i går, opplyser Forsvaret i en pressemelding. Det første angrepet skjedde i 8-tida lokal tid, mens det i 20.30-tida kom et nytt angrep.

Opprørere med håndvåpen og granater angrep basen der norske, afghanske og amerikanske styrker holder til. Etter det første angrepet tilkalte de norske styrkene flystøtte som bombet området opprørerne oppholdt seg. Flyene holdt seg i området til angrepet var over. 

I angrepet klokka 20.30 skjøt opprørerne to eller tre granater mot basen. En av dem slo ned på innsiden av basen, i en gate som skiller den norske delen fra afghanske og amerikanske styrker.

Totalt tre opprørere skal ha blitt drept i kampene, opplyser Forsvaret. Ingen norske soldater kom til skade, og det ble heller ikke påført skader på materiell i noen av angrepene.

- Det første angrepet varte i flere timer, mens det andre hovedsaklig besto av rundt tre granater. Men det tar en stund før man kan si at faren virkelig er over, så begge angrepene kan man si varte noen timer, sier pressesjef John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter til Dagbladet.

- De norske styrkene som holder til ved Ghormach-basen er en del av OMLT-bidraget (mentorbidraget) som lærer opp afghanske sikkerhetsstyrker sammen med amerikanerne, sier Lien.

- Dette er erfarne og flinke offiserer.

Lien forteller at opprørerne ikke viste noe ønske om å ta seg inn i basen, og at de stort sett skyter granater og deretter trekker seg tilbake.

Basen ble også angrepet 17. og 19. juli. Under angrepet 17. juli ble en norsk OMLT-soldat såret. Så langt i år er basen blitt angrepet tolv ganger.

Dagbladet kommer med mer.