Norske styrker i Irak førte til nye trusler mot Norge

Forventet, mener PST.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at norske soldater sist søndag var på plass i Irak, økte truslene mot Norge fra ekstreme islamistiske miljøer. De norske soldatene skal delta i opptrening av soldater som skal kjempe mot ekstremistgruppen IS.

De første bildene som er tatt av de norske soldatene, er fra Arbil i nord. Ifølge VG førte den norske deltakelsen i konflikten nesten umiddelbart til at det ble rettet trusler mot både norske soldater og mot Norge generelt på Facebook-siden til den norske ekstreme islamistgruppen Profetens Ummah.

Forventet På siden trues det med at norsk sikkerhetspolitikk vil føre til «usikkerhet og utrygghet» i Norge, og at man håper at de norske soldatene kommer hjem i kister som straff for å stå sammen med «vantro» sjiaer og kurdere.

- Denne typen utsagn er forventet når Norge sender ut soldater til konfliktområder, særlig områder med en ekstrem, islamistisk dimensjon, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til avisen.

- Vi vurderer trusselbildet fortløpende, og vi vekter slike trusler og tar dem med i vår vurdering. Men dette må vi altså være forberedt på, sier han. Også i Forsvaret opplyses det at man tar trusselbildet på alvor, men at de er forberedt.

Utsatt Utplasseringen av det norske styrkebidraget i Irak har blitt utsatt flere ganger, men hele styrkebidraget på inntil 120 personer er nå på plass. Oppdraget i Arbil startet forrige søndag.

- De er innstilt på å løse oppdraget som er å trene og være rådgivere for irakiske styrker. Det vil være litt hektisk innledningsvis, men fasilitetene de møter der, vil kontinuerlig bli forbedret, sa oberstløytnant Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter til NTB torsdag.

De norske soldatene skal ikke selv delta i kamp, men trene opp irakiske sikkerhetsstyrker som kjemper mot IS. De irakiske styrkene skal blant annet få opplæring i krigens folkerett og beskyttelse av sivile, og trenes i strid i bebygd område, skytetrening og førstehjelp.

Arbil og Bagdad I Arbil inngår de norske soldatene i den tyskledede styrken i Nord-Irak, der Tyskland og Italia rullerer på ledelsen. I Bagdad inngår det norske bidraget i den amerikanskledede koalisjonsstyrken.

I tillegg er det norsk personell i stabs- og støttefunksjoner i ulike hovedkvarterer i Kuwait, Bagdad og Arbil, melder forsvaret.

(NTB)