Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske styrker kjørte på veibombe i Afghanistan

Fire norske soldater uskadd etter dramatisk episode 20 km nord for Meymaneh. - Det kunne gått mye verre.

KJØRTE PÅ BOMBE: Norske styrker kjørte i formiddag på en veibombe i Afghanistan. Ingen av de fire norske soldatene ble skadd. Foto: Christian Slinning / Forsvaret
KJØRTE PÅ BOMBE: Norske styrker kjørte i formiddag på en veibombe i Afghanistan. Ingen av de fire norske soldatene ble skadd. Foto: Christian Slinning / Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et norsk IVECO-militærkjøretøy ble i formiddag rammet av en IED-bombe i Ortepah-dalen rundt 20 km nord for Meymaneh.

- IED-bomben gikk av i forbindelse med at kjøretøyet passerte en veistrekning, og det er ikke meldt om flere eksplosjoner, sier seniortalsmann John Espen Lien ved Forsvarets Operative Hovedkvarter til Dagbladet.

Det var fire personer i kjøretøyet og samtlige er undersøkt av medisinsk personell og er uskadd.

Ikke skadd - Vi prøver å få oversikt over skadeomfanget, men i dette tilfellet ble det raskt konstatert at de fire norske soldatene i kjøretøyet var uskadd. Ingen er skadd og bilen fikk moderate skader, men er fremdeles kjørbar, fortsetter Lien.

Men Lien er klar på at det kunne gått mye verre.

- Avhengig av størrelsen og hvordan de går av er det klart at det akn få alvorlige konsekvenser. Det er flere faktorer som spiller inn, og uten at vi vet hvor stor bomben var, så er det klart at det kunne gått verre om den hadde vært større. Dette kan ha blitt utløst ved hjelp av trykkplate, men den kan også ha blitt utløst av radiosignaler. Avhengig av dette, kan de som står bak ha trykt på knappen på feil tidspunkt.

- Vi skal gå gjennom senere hva som har skjedd, men resultatet er ihvertfall at ingen av våre er skadd og at kjøretøyet har moderate skader.

Han opplyser at det ikke var noe skuddveksling i forbindelse med episoden.

STOR TRUSSEL: Seniortalsmann John Espen Lien ved Forsvarets Operative Hovedkvarter opplyser at IED-bomber er den største trusselen i Afghanistan. Foto: Forsvaret
STOR TRUSSEL: Seniortalsmann John Espen Lien ved Forsvarets Operative Hovedkvarter opplyser at IED-bomber er den største trusselen i Afghanistan. Foto: Forsvaret Vis mer

- Det var et vanlig oppdrag fra i en «Partnering Unit» som samarbeidet med afghanske styrker, og det er ingen rapporter om skuddveksling, sier Lien.

IED-bomber størst trussel Oberstløytnant Lien bekrefter at det er IED-bomber som er den største faren for de norske styrkene i Afghanistan.

- Trusselen eksisterer, og vi tilpasser bruk av materiell. Men vi kan ikke pansre oss bort fra en slik trussel, og en variasjon i operasjonsmønsteret kan gi den beste beskyttelsen. I tillegg etterstreber vi å ha en god situasjonsforståelse, sier Lien til Dagbladet.

Han forklarer at bombene gjerne er gravd ned og kan utløses på flere ulike måter - blant annet ved bruk av trykkplater eller fjernstyring.

- Man har hele tida oppmerksomhet rettet mot framrykkveiene, men det er umulig å ha fullstendig kontroll på dette, og de norske styrkene kan aldri være helt sikre.

Ortepah-dalen, der episoden intraff, er et urolig område og de norske styrkene har flere ganger vært i kontakt med opprørere i dette området. For bare seks dager siden ble en norsk soldat skutt i øret under et oppdrag i Ortepah-dalen. Skuddvekslingen varte i to timer, og ifølge P4 ble det avfyrt flere skudd mot IVECO-kjøretøyene til de norske soldatene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media