Norske styrker skal ha drept 40 i Afghanistan

NRKs gjennomgang av de lekkede militærdokumentene fra Afghanistan viser at norske styrker har vært involvert i 44 hendelser der minst 40 opprørere er drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Det enorme arkivet over internasjonale styrkers aktivitet i Afghanistan fra 2004-2010 ble offentliggjort av WikiLeaks søndag.

Forsvaret offentliggør ikke hvor mange tap norske styrker påfører fienden. NRK har i sin gjennomgang funnet 44 hendelser som viser at norske soldater har drept minst 40 afghanske opprørere.

- Troverdig Men norske styrker har også vært involvert i situasjoner som ikke er med i WikiLeaks-dokumentene.

- Det jeg har lest synes jeg fremstiller hverdagen der nede på en troverdig måte, sier en soldat NRK har snakket med.

Skuddveksling Den mest omfattende enkelthendelsen som foreløpig er funnet, skjedde 5. november 2008. Da ble to norske soldater skadd i en skuddveksling hvor 30 opprørere er meldt drept.

Generaladvokat Arne Willy Dahl uttalte tirsdag at situasjonen nå er så alvorlig at norske soldater trenger vern fra den militære straffeloven, i tilfelle det kommer opp mistanke om krigsforbrytelser. Justisdepartementet svarte at de mener de er godt nok beskyttet av den sivile straffeloven de er under siden operasjonene i Afghanistan ikke defineres som en krig. (NTB)