Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske sykehus dårlig utrustet til kreftbehandling

- Både bemanningssituasjonen og situasjonen med gammelt utstyr er et kjempeproblem.

DÅRLIG UTRUSTET: Kreftbehandlingen ved norske sykehus mangler både mannskap og riktig utstyr. Det fører til et dårlig tilbud for kreftpasienter. Her fra strålebehandling på Radiumhospitalet i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB SCANPIX .
DÅRLIG UTRUSTET: Kreftbehandlingen ved norske sykehus mangler både mannskap og riktig utstyr. Det fører til et dårlig tilbud for kreftpasienter. Her fra strålebehandling på Radiumhospitalet i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kreftbehandlingen ved norske sykehus mangler både mannskap og riktig utstyr. Det fører til et dårlig tilbud for kreftpasienter.

Konklusjonene i en ny rapport fra Statens strålevern er ikke særlig oppløftende, skriver Aftenposten.

Rapporten slår blant annet fast at norske sykehus mangler leger som kan diagnostisere, planlegge og behandle pasienter med kreft. Mye av utstyret som brukes er gått ut på dato, noe som kan gjøre behandlingen upresis og føre til hyppige avbrudd i kreftbehandlingen.

- Både bemanningssituasjonen og situasjonen med gammelt utstyr er et kjempeproblem. Dette handler om at sykehusene skal spare penger og kutter ned på investeringer, sier leder for Norsk Onkologisk Forening, Andreas Stensvold, ved Rikshospitalet i Oslo.

Rapporten viser at utskiftningen av strålemaskiner på norske sykehus stoppet helt opp i 2006. I Helse Sørøst er den eldste maskinen 19 år, noe som er nesten dobbelt så gammelt som anbefalt.

Også Kreftforeningen kjenner seg igjen i rapportens konklusjoner.

- Dette handler om prioriteringer. Det er viktig å få kartlangt og satt i gang tiltak i forhold til dette, sier spesialrådgiver i Kreftforeningen, Astrid Bismo.

 I 2010 fikk 43 prosent av alle pasienter med kreftsvulster behandling i Norge. På verdensbasis anslås det at behandlingsprosenten ligger på 54 prosent.

(NTB)