DØR ENSOMME:  To av ti sykepleiere forteller at pasienter dør alene på grunn av for lav bemanning. Blant sykehjemmene er tallene enda høyere: hele 24 prosent er helt eller delvis enig i at pasienter dør alene fordi de mangler personell. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
DØR ENSOMME:  To av ti sykepleiere forteller at pasienter dør alene på grunn av for lav bemanning. Blant sykehjemmene er tallene enda høyere: hele 24 prosent er helt eller delvis enig i at pasienter dør alene fordi de mangler personell. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

Norske sykepleiere: - Pasienter dør ensomme på grunn av for lav bemanning

Sjokkrapport om ernæringsfeil, pasientskader og pasienter som dør alene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Underbemanning i norske sykehjem får store konsekvenser for pasienter, viser en ny rapport.

I rapporten forteller sykepleiere om legemiddelfeil, ernæringsfeil, unødvendige pasientskader som trykksår, fall, infeksjoner og forverrelse av sykdommer.

«Les hele rapporten her»!

Dør alene

To av ti sykepleiere forteller at pasienter dør alene på grunn av for lav bemanning. Blant sykehjemmene er tallene enda høyere: hele 24 prosent er helt eller delvis enig i at pasienter dør alene fordi de mangler personell.

- Det er forskrekkelig. Det handler om respekt og verdighet. Det er vondt at vi skal ha det slik, sier leder for Norsk Sykepleierforbund, Eli Gunhild By, til Dagbladet.

Det er Velferdsforskningsinstituttet NOVA som har gjennomført en spørreundersøkelse blant 4945 sykepleier i sykehjem og hjemmesykepleien. Prosjektet er utført på oppdrag fra Norsk sykepleierforbund.

- SLIK SKAL DET IKKE VÆRE: - Det er alvorlig at sykepleierne forteller at det er slik. Slik skal det ikke værem, sier statssekretær Lisbeth Normann (H) i Helse- og omsorgsdepartementet.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
- SLIK SKAL DET IKKE VÆRE: - Det er alvorlig at sykepleierne forteller at det er slik. Slik skal det ikke værem, sier statssekretær Lisbeth Normann (H) i Helse- og omsorgsdepartementet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Alvorlig

- Det er alvorlig når sykepleierne beskriver situasjonen slik. Det må vi ta på alvor, sier statssekretær i Helse og omsorgsdepartementet, Lisbeth Normann (H), til Dagbladet.

- Hva tenker du når sykepleierne forteller at eldre må dø ensomme fordi de mangler bemanning?

- Slik skal det ikke være. Vi kommer til å satse på omsorg ved livet slutt. I mai satte regjeringen ned et utvalg som skal se nærmere på dette feltet, sier Normann.

Utvalget heter Palliasjonsutvalget. Palliasjon er medisinsk behandling, pleie og omsorg for pasienter med inkurabel sykdom og kort forventet levetid.

NY RAPPORT: I rapporten forteller sykepleiere om legemiddelfeil, ernæringsfeil, unødvendige pasientskader som trykksår, fall, infeksjoner og forverrelse av sykdommer. Foto: Espen Hofoss / Dagbladet 
NY RAPPORT: I rapporten forteller sykepleiere om legemiddelfeil, ernæringsfeil, unødvendige pasientskader som trykksår, fall, infeksjoner og forverrelse av sykdommer. Foto: Espen Hofoss / Dagbladet  Vis mer

Vil slutte

- Vi mener at politikerne ikke har prioritert dette høyt nok. Dette handler om ledelse og økonomi, men ikke minst om prioritere korrekt, sier By.

Onsdag kunne TV2 melde at halvparten av sykepleierne i undersøkelsen ønsker å slutte eller er usikre på om de vil fortsette i jobben sin.

- Men vi må ikke glemme at én av to sier at de trives på jobben, sier statssekretær Normann.

- Blir ikke det litt som diskusjonen om glasset er halvtomt eller halvfullt? Halvparten sier jo de vurderer å slutte?

- Det er viktig å lære av de som trives. Der ser vi jo at kompetanse og gode ledelse er avgjørende. Det kommer vi til å satse på framover, sier Normann.

Hverdagen til sykepleiere som er ansatt i sykehjem og hjemmetjenesten, er preget av høy arbeidsbelastning og stort tidspress som følge av underbemanning, meldte forskning.no sist torsdag.

Nå har Dagbladet gått gjennom hvordan sykepleierne opplever kvaliteten på tjenesten de leverer:

  • Tre av ti sykepleiere sier det ofte oppstår unødvendige pasientskader (som trykksår, fall, infeksjoner og forverrelse av sykdommen. Ved sykehjemmene rapporterte hele 35 prosent dette.
  • To av ti meldte at ernæringsbehovet ikke blir ivaretatt godt nok.
  • Tre av ti melder at medisinsk behov ikke ivaretas godt og behandling iverksettes for sent.
  • Syv av ti meldte at pasientene ikke blir tilstrekkelig aktivisert i sitt hverdagsliv.

For liten tid

Sykepleierne forteller at de har alt for liten tid hver enkelt pasient. På spørsmål om dette gikk ut over det faglige forsvarlig, fortalte halvparten at de opplevde dette daglig eller ukentlig.

- Dette er et alvorlig signal til politikeren. Hvis de ønsker å gjøre noe med dette så må de gjøre et sykepleierløft, sier By fra Norsk Sykepleierforbund, som ikke overraskende vil ha lønnsøkning.

Norsk Sykepleierforbund får støtte fra forskerne som har skrevet rapporten. De foreslår blant annet følgende tiltak:

  • Tilby høyere lønn.
  • Ansette og utvikle bedre ledere.
  • At de som ønsker det, tilbys fast jobb og heltidsstillinger.

Høyere lønn?

- Sykepleierne er veldig viktige her. Derfor må vi gi dem mulighet til å utvikle seg og kreve at kommunen prioritere kompetanse, sier statssekretær Lisbeth Normann.

Normann forteller at Helse og omsorgsdepartemenetet har tatt flere skritt for å øke kompetansen i primærhelsetjenesten. Blant annet har regjeringen vedtatt å bruke 1,2 milliarder kroner på kompetanseheving i 2016.

- Hva med høyere lønn? Både Sykepleierforbundet og forskerne anbefaler det?

- Det er ikke vi som bevilger lønnen. Det er et spørsmål for partene.

- Da du var leder for Norsk Sykepleierforbund slåss du selv for høyere lønn for sykepleierne. Du vil ikke si hva du mener i dag?

- Vi er opptatt av å kommunisere at vi ønsker å heve kompetansen og gjøre det mer attraktiv for sykepleierne. Lønnen er et forhandlingsspørsmål mellom partene. Det er ikke helse og omsorgsdepartementets område, sier Normann.

REAGERER PÅ RAPPORT: - Det er forskrekkelig. Det handler om respekt og verdighet. Det er vondt at vi skal ha det slik, sier leder for Norsk Sykepleierforbund, Eli Gunhild By, til Dagbladet. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
REAGERER PÅ RAPPORT: - Det er forskrekkelig. Det handler om respekt og verdighet. Det er vondt at vi skal ha det slik, sier leder for Norsk Sykepleierforbund, Eli Gunhild By, til Dagbladet. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix Vis mer
FOR LITE FOLK: Underbemanning i norske sykehjem får store konsekvenser for pasientene, viser en ny rapport.. Foto:  Gorm Kallestad  / Scanpix
FOR LITE FOLK: Underbemanning i norske sykehjem får store konsekvenser for pasientene, viser en ny rapport.. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer