Norske sykepleiere: - Pasienter dør ensomme på grunn av for lav bemanning

Sjokkrapport om ernæringsfeil, pasientskader og pasienter som dør alene.

DØR ENSOMME:  To av ti sykepleiere forteller at pasienter dør alene på grunn av for lav bemanning. Blant sykehjemmene er tallene enda høyere: hele 24 prosent er helt eller delvis enig i at pasienter dør alene fordi de mangler personell. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
DØR ENSOMME:  To av ti sykepleiere forteller at pasienter dør alene på grunn av for lav bemanning. Blant sykehjemmene er tallene enda høyere: hele 24 prosent er helt eller delvis enig i at pasienter dør alene fordi de mangler personell. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Underbemanning i norske sykehjem får store konsekvenser for pasienter, viser en ny rapport.

I rapporten forteller sykepleiere om legemiddelfeil, ernæringsfeil, unødvendige pasientskader som trykksår, fall, infeksjoner og forverrelse av sykdommer.

«Les hele rapporten her»!

Dør alene

To av ti sykepleiere forteller at pasienter dør alene på grunn av for lav bemanning. Blant sykehjemmene er tallene enda høyere: hele 24 prosent er helt eller delvis enig i at pasienter dør alene fordi de mangler personell.

- Det er forskrekkelig. Det handler om respekt og verdighet. Det er vondt at vi skal ha det slik, sier leder for Norsk Sykepleierforbund, Eli Gunhild By, til Dagbladet.

Det er Velferdsforskningsinstituttet NOVA som har gjennomført en spørreundersøkelse blant 4945 sykepleier i sykehjem og hjemmesykepleien. Prosjektet er utført på oppdrag fra Norsk sykepleierforbund.

- Alvorlig

- Det er alvorlig når sykepleierne beskriver situasjonen slik. Det må vi ta på alvor, sier statssekretær i Helse og omsorgsdepartementet, Lisbeth Normann (H), til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer