Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske taggere får nå dommen

Retten i København forkynner nå dommen til de seks norske ungdommene som er tiltalt for tagging. De risierer tre måneders fengsel og en halv million kroner i erstatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet.no kommer med dommen straks den foreligger.

Like etter klokka 13 startet den danske dommeren domsavsigelsen. De norske guttene vært i retten siden klokka 09.30. De er forberedt på en streng straff.

Den danske aktoren har anbefalt dommeren å gi 2-3 måneders ubetinget fengsel til Østlands-guttene i alderen 17-20 år. I tillegg kommer et erstatningskrav fra den danske jernbanen på over 500.000 danske kroner.

For nøyaktig to uker siden ble taggeturistene pågrepet av dansk politi etter å ha sprayet ned seks jernbanevogner. Politiet har guttenes egne bilder av graffitien, og de har innrømmet skadeverket. Påtalemyndighetene forventet at guttene ville tilstå slik at en rask dom kan avsies i ettermiddag.

Mistrives i fengsel

Sveitsere som ifølge politiet hadde tagget for 73.000 kroner, ble nylig dømt til 40 dagers fengsel i Danmark. Nordmennene vil muligens få sone straffen i Norge. De må også regne med å bli utvist fra Danmark i 2-5 år.

Dagbladet.no har vært i kontakt med noen av de innsattes pårørende. Flere av guttene skal mistrives sterkt i de danske fengslene. De dro på danmarksferie for å male graffiti, og trodde sjansen for å bli tatt var minimal. At danskene straffer tagging så strengt, hadde de ingen anelse om.

- Da jeg besøkte lillebroren min på den danske politistasjonen, ga han uttrykk for at han aldri skulle bruke en sprayboks igjen, forteller broren til en av guttene.

Angrer sterkt

«Jeg skulle ønske jeg aldri hadde reist eller gjort det som allerede er gjort. Hvis jeg bare kunne skru tiden tilbake og gjøre det på nytt, men det kan jeg ikke.» skriver 19-åringen i dagboka som han fører i fengselet. Der sitter han med mordere, ranere og narkolangere.

Han frykter at saken vil gi ham problemer i årevis på grunn av rullebladet og presseoppslagene.

«Hadde jeg visst at det hadde blitt så mye problemer av så lite, hadde jeg aldri turt å røre en sprayboks i hele mitt liv.»

SKJEBNEDAG: Seks norske taggeturister i København risikerer å måtte betale en halv million kroner i erstatning når de møter i retten i morgen.
RAIDET JERNBANEN: Guttene ble tatt etter at de skal ha sprayet ned hver sin vogn.