Norske taxisjåfører terrorfengslet

Her poserer de med PKK-flagg. Nå sitter de to nordmennene pågrepet i Tyrkia anklaget for terrorvirksomhet. De risikerer lange straffer.

PKK-SYMBOL: Dette bildet, som blant annet har blitt delt på sosiale medier, viser de to pågrepne i en forsamling. Veggene var preget av flere PKK-flagg. Organisasjonen er ulovlig i Tyrkia, og mennene er nå anklaget for å ha vært medlem i gruppa. En støttespiller av dem sier mennene aldri har tatt del i PKK.
PKK-SYMBOL: Dette bildet, som blant annet har blitt delt på sosiale medier, viser de to pågrepne i en forsamling. Veggene var preget av flere PKK-flagg. Organisasjonen er ulovlig i Tyrkia, og mennene er nå anklaget for å ha vært medlem i gruppa. En støttespiller av dem sier mennene aldri har tatt del i PKK.Vis mer

To nordmenn er i løpet av sommeren blitt pågrepet i Tyrkia, siktet for terrorvirksomhet.

Begge de norske statsborgerne er av tyrkisk opphav, men har bodd årevis i Norge, og er godt voksne. Begge to er bosatt i Rogaland og jobber som taxisjåfører.

Nå sitter de fengslet og risikerer lange fengselsstraffer på grunn av angivelig tilknytning til den forbudte kurdiske organisasjonen PKK (Kurdistans arbeiderparti), som er ansett som en terrororganisasjon av Tyrkia, USA og EU.

- Organisatorisk ansvar

Den ene mannen ble pågrepet i den nordvestlige provinsen Bursa i forrige uke. Kilder i den tyrkiske etterretningstjenesten sier til nyhetsbyrået Anadolu at mannen mistenkes for å ha hatt ansvaret for gruppas organisatoriske virksomhet i Norge og Europa.

Den andre mannen ble pågrepet 22. juni i år og blir beskyldt for å drevet virksomhet for PKK i Norge.

Han ble pågrepet i en aksjon ledet av den tyrkiske etterretningsorganisasjonen (MIT) og lokale sikkerhetsmyndigheter, og politiet skal ha beslaglagt dokumenter tilhørende gruppa i aksjonen.

- Vi er kjent med at to personer bosatt i Sør-Vest politidistrikt er fengslet i Tyrkia. Saken håndteres av UD, sier Stig Ledaal, PST-leder i Sør-Vest politidistrikt til Dagbladet.

Det er også et bilde av de to mennene i et forsamlingslokale sammen med flere andre. Flere PKK-flagg pryder lokalene.

Aktivister

Begge de to mennene er aktive i en norsk organisasjon som ønsker en egen kurdisk stat, slik PKK også har kjempet for siden opprettelsen i 1978.

STØTTESPILLER: Andam Aziz mener norske myndigheter må gjøre mer for de norskkurdiske borgerne som er pågrepet i Tyrkia. Foto: Brifkan Nishani
STØTTESPILLER: Andam Aziz mener norske myndigheter må gjøre mer for de norskkurdiske borgerne som er pågrepet i Tyrkia. Foto: Brifkan Nishani Vis mer

Andam Aziz i den prokurdiske organisasjonen Ungkurd kjenner til begge de to mennene som er blitt pågrepet i Tyrkia denne sommeren. Han benekter for at de to er en del av PKK.

- En av dem var på besøk hos sin mor, mens han andre var på ferie i Tyrkia, sier Aziz til Dagbladet.

- Dette er svært dramatisk. De risikerer å bli arrestert og terrordømt i Tyrkia. Ingen av dem har noensinne tatt del i PKK, sier han.

- Tas ikke seriøst

Han mener norske myndigheter ikke gjør nok for å beskytte norskkurdiske borgere, og viser til de to nå pågrepne nordmennene.

- Hadde det vært to hvite nordmenn, hadde det vært helt annerledes. Jeg opplever at norske myndigheter ikke tar dette seriøst, sier han.

Aziz har selv blitt arrestert og nektet innreise til Tyrkia.

- Hvis norske myndigheter ikke tar slikt seriøst, vil situasjonen bare bli verre. Norskkurdere må kunne stole på norske myndigheter, sier han.

- Utfordringer

Dagbladet har konfrontert UD med kritikken fra Aziz.

- Når vi bistår nordmenn som returnerer til opprinnelsesland, så erfarer vi at det er utfordringer med å få gitt disse konsulær hjelp, sier pressevakt Ane Haavardsdatter Lunde til Dagbladet.

Hun bekrefter imidlertid at mannen får konsulær bistand fra norske myndigheter.

- Jeg kan ikke spesifikt kommentere hva vi gjør. Generelt kan slik bistand dreie seg om å gi råd, bistå i kontakt med lokale myndigheter, hjelpe til med å skaffe advokat og opprettholde kontakt med pårørende, sier hun.