Norske telt skal redde liv

I dag kom Kirkens Nødhjelp fram til Bam med varmetelt til 4000 mennesker. - Det er iskaldt her, sier Hege Opseth i organisasjonen til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nødhjelpssendingen landet i Bam tidlig i morges. Om bord i flyet var Jan Haug, Hege Opseth og 400 varmetelt fra moldeselskapet Rofi.

- Vi landet for noen få timer siden, og har akkurat losset 28 tonn med telt, sier Opseth til Dagbladet.no.

Det er allerede begynt å bli mørkt i Bam, og det blir umulig å få satt opp teltene før natta. Men i morgen begynner arbeidet for fullt.

- Det er iskaldt her, og det blåser kraftig. Selv om man er godt kledd i norske vinterklær, er det forferdelig kaldt, sier Opseth.

Forferdelig

Rundt 80 000 mennesker er hjemløse etter skjelvet. De 400 varmeteltene er sendt på oppdrag fra FN. De varmeovner, kokemuligheter og har plass til ti mennesker.

- Teltene vil bli prioritert til de mest sårbare. Det dreier seg i hovedsak om barn og funksjonshemmede.

Opseth kjørte rundt i Bam etter at flyet landet, og ble vitne skadene jordskjelvet har påført byen.

- Ødeleggelsene er forferdelige. Vi kjørte forbi hus der det fortsatt sto blomster i vinduet, mens veggene rundt var revet ned. Det var en veldig sterk opplevelse, sier Opseth til Dagbladet.no.

Samler ikke penger

Kirkens Nødhjelp og Norges Røde Kors har opprettet en givertelefon til inntekt for jordskjelvofrene i Iran. Fram til i går kveld hadde den fått 3250 samtaler. Mellom 3,3 og 3,5 millioner kroner er så langt samlet inn.

- Men vi trenger fortsatt mye, mye mer. Vi regner med at 80.000 mennesker er hjemløse, sier pressesjef Anne D. Nilsen i Norges Røde Kors til NTB.

- Vi frykter den iskalde vinteren, og disse menneskene trenger også mat. I tillegg til dette kommer alle familiemedlemmene som nå er kommet bort fra hverandre.

Hjelp til jordskjelvofrene: Ring: 820 43 010 (100 kroner) eller konto nr. 10 (8200.06.08331)

VARMETELT: Kirkens Nødhjelp hadde med 400 slike telt, av typen <a href=http://www.rofi.com/showText.asp?txtID=1428&level=1428>Gammax</a>.
I BAM: Hege Opseth og Jan Haug fra Kirkens Nødhjelp kom fram til Bam i dag. Anders Haaland landet i byen på mandag.
ISKALDT: Første natta etter jordskjelvet var det seks minusgrader i Bam. I dag blåser det kraftig.