TERROR:  Norske terrorister er i dag i ledelsen for terrorgruppa Den islamske stat.
TERROR: Norske terrorister er i dag i ledelsen for terrorgruppa Den islamske stat.Vis mer

Norske terrorister - fryktet og farlige

Syrias president Bashar al-Assad mener skandinaviske terrorister er de farligste. Flere nordmenn er i dag i ledelsen i terrorgruppa Den islamske stat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet kjenner identiteten til nærmere 20 norske statsborgere og menn med lovlig opphold i Norge som i dag er sentrale i terrorgruppa Den islamske stat - tidligere kjent under navnet ISIL (Den islamske staten i Irak og Levanten).

Dagbladets
samarbeidsavis i Sverige - Expressen - publiserte i dag et eksklusivt intervju med diktator Bashar al-Assad, Syrias president.

Bashar al-Assad slår i intervjuet fast at de farligste IS-lederne i Syria er skandinaver.

- Brutalitet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er forsiktige med å kommentere uttalelsene fra Syrias diktator.

- PSTs arbeid er i hovedsak rettet mot å forhindre alvorlig kriminalitet innenfor landets grenser. Vi vet ikke nok om hva den enkelte norske borger bedriver i Syria til å ha noen formening om Assads uttalelser stemmer eller ikke. Men gitt det relativt høye antallet skandinaver som er i Syria er det sannsynlig at noen av disse har, eller har hatt lederfunksjoner i ISIL, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til Dagbladet.

Hugubakken ønsker ikke å gå inn på hva norske sikkerhetsmyndigheter vet om nordmennene som er med i den fryktede terrorgruppa.

- På generelt grunnlag kan jeg si at den brutalitet vi ser i ISIL, og som ulike medier også har rapportert om, har vi daglige eksempler på.
PST frykter at norske fremmedkrigere tar med seg denne brutaliteten hjem til Norge når de returnerer, sier Hugubakken.

Planlegger terror Dagbladet har fra ulike kilder fått bekreftet at flere personer med norsk tilknytning i dag har lederroller i Den islamske stat. Nordmennene - både etniske nordmenn og personer som de siste åra har fått opphold i Norge skal nå være sentrale i terrorgruppa. Felles for disse unge mennene er at de har vært i Syria lenge - noen over to år.

De norske IS-mellomlederne har først og fremst den militære delen av terrorgruppa, men at nordmenn også er involvert i apparatet som administrerer den såkalte «islamske staten» - det såkalte kalifatet som IS har som mål å etablere i Syria og Irak.

Dagbladet får også bekreftet at minst en nordmann er involvert i en del av IS som driver med planlegging av terroraksjoner i Vesten og ellers utenfor regionen.

Taus E-tjeneste Dagbladet har også søkt E-tjenesten for å norske myndigheters utenlandstjeneste sin kommentar til påstandene fra president Bashar al-Assad  om at de farligste IS-lederne i Midtøsten er skandinaver. E.-tjenesten har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Men generalløytnant og sjef E-tjenesten, Kjell Granedhagen, har tidligere bekreftet overfor Dagbladet at nordmenn og personer med norsk tilknytning har sentrale roller i terrorgruppa Den islamske stat.

SKANDINAVER:  President Bashar al-Assad sier i et eksklusivt intervju med Expressen at de farligste IS-lederne i Midtøsten er skandinaver.
Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SKANDINAVER: President Bashar al-Assad sier i et eksklusivt intervju med Expressen at de farligste IS-lederne i Midtøsten er skandinaver. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer