Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske terrorpenger kobles til nonnedrap

-Norsksomalier sendte penger til al-Qaida-leder, mener PST.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PST mener norsksomalieren (38) som er siktet for finansiering av terror, sendte penger til en ekstremistleder som er mistenkt for likvidasjonen av en italiensk nonne i Somalia i 2006.

38-åringen og to andre norsksomaliere som PST har siktet for økonomisk støtte av terror, benekter at de har sendt penger ut av Norge for å finansiere terrorhandlinger.

Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) mener imidlertid å ha bevis for at penger fra de siktede er overført til tre ekstremistledere i Somalia, skriver Dagsavisen.

Den ene av lederne er å finne på en liste over operative al-Qaida-terrorister i Somalia på det amerikanske utenriksdepartementets hjemmeside. Ifølge amerikansk UD er Aden Hashi Ayrow leder av en radikal del av al Shabaab, og militærsjef for Council of Islamic Courts (CIC), Rådet av de islamske domstoler. Han skal ha fått våpentrening av al-Qaida i Afghanistan før 2001.

Drepte katolsk nonne

USA holder Hashi Ayrow ansvarlig blant annet for henrettelsen av en somalisk fredsaktivist i juli 2005. Han skal også ha vært innblandet i drapet på den katolske nonnen, søster Leonella fra Italia, utenfor et kvinne- og barnesykehus i Mogadishu 17. september 2006.

Ifølge informasjonsrådgiver Martin Bernsen i PST pågår etterforskningen av de tre siktede somalierne for fullt. Oslo tingrett har fengslet den hovedsiktede 38-åringen fram til 25. april.

PST har også hatt møter med flere grupper av somaliere i Oslo for å forklare politiets arbeidsmetoder.

 GRAVLAGT I NAIROBI:  Den italienske nonnen Leonella ble gravlagt i Kenyas hovedstad Nairobi 21. september 2006. Politiets sikkerhetstjeneste kobler drapet med penger fra Norge. Foto: Reuters/Scanpix.
GRAVLAGT I NAIROBI: Den italienske nonnen Leonella ble gravlagt i Kenyas hovedstad Nairobi 21. september 2006. Politiets sikkerhetstjeneste kobler drapet med penger fra Norge. Foto: Reuters/Scanpix. Vis mer

- Vi har gjort det klart at vi ikke etterforsker det somaliske miljøet og ikke den generelle motstandskampen i Somalia, sier Bernsen til Dagsavisen. (NTB).

 DREPT VED SYKEHUS:  Den italienske nonnen Leonella ble drept ved et sykehus i Mogadishu i september 2006. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener at pengeoverføringen fra en norsksomalier har gått rett til en al-Qaida-leder som er mistenkt for å stå bak drapet. Observatører mener at drapet på søster Leonella ble utført som en reaksjon på pave Benedikts uttalelser like i forkant om muslimer. Arkivfoto: AP/Scanpix.
DREPT VED SYKEHUS: Den italienske nonnen Leonella ble drept ved et sykehus i Mogadishu i september 2006. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener at pengeoverføringen fra en norsksomalier har gått rett til en al-Qaida-leder som er mistenkt for å stå bak drapet. Observatører mener at drapet på søster Leonella ble utført som en reaksjon på pave Benedikts uttalelser like i forkant om muslimer. Arkivfoto: AP/Scanpix. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media