Norske Torkild tjente seg styrtrik på å hjelpe noen av historiens verste diktatorer

Torkild Riebers flørting med Franco og Nazi-Tyskland, gjorde ham til en av tidenes mektigste nordmenn. Men du har trolig aldri hørt om ham.

HANDLET MED DIKTATORER: Adolf Hitler og Francisco Franco tjente begge godt på handel med selskapet til norske Torkild Rieber (til høyre). Foto: Oronoz/NTB Scanpix/TIME/Wikimedia Commons
HANDLET MED DIKTATORER: Adolf Hitler og Francisco Franco tjente begge godt på handel med selskapet til norske Torkild Rieber (til høyre). Foto: Oronoz/NTB Scanpix/TIME/Wikimedia Commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Lurer du på hvordan en ekte femtekolonnist ser ut? Her er historien om styrelederen til Texas Oil Corporation, og hans forretningsavtaler med Franco og Hitler», kunne man lese i den amerikanske kommunistiske avisa Labor Action 29. juli 1940.

Styrelederen var nordmannen Torkild Riber, som utvandret til USA på begynnelsen av 1900-tallet.

Folk flest her til lands har trolig aldri hørt navnet. Men Riebers flørting med noen av historiens verste diktatorer, gjorde ham til en av tidenes rikeste og mest inflytelsesrike nordmenn i USA.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Pluss gir deg tilgang til daglige premiumartikler, eAvisa, Magasinet og mye mer.

Introduksjonstilbud til deg som er ny abonnent: Få tilgang til Dagbladet Pluss for kun 1 krone for første måned. Deretter får du hele 30% rabatt ved hver fornyelse - så lenge du vil.

55,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)
Introduksjonstilbud

1,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 69,-/måned)

249,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

Alle abonnement fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden
Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer