Norske turister i jordskjelv

Norske turister på Rhodos og Karphatos slapp med skrekken etter et jordskjelv i morgentimene i dag. Skjelvet målte 5,7 på Richters skala.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er turoperatørenes oppgave å vurdere den videre situasjonen for turistene.

- Vi har vært i kontakt med våre folk på sydspissen av Rhodos og på Karphatos, sier Ivar Nohr i Ving Norges ledergruppe til Dagbladet.no.

- Vi fikk rapport om at et jordskjelv skjedde klokka 0440 i natt, og vår representant på Karphatos våknet av skjelvet. Rystelsene skal ha vart i to til tre sekunder.

Vings turister på de greske øyene har ikke gitt noen spesiell tilbakemelding utover dette, ifølge Nohr.

- Gjestene melder om at strøm og vann hele veien har fungert som normalt. Det hele ser ganske udramatisk ut, sier Ving-lederen.

- Nå prioriterer vi å snakke med gjestene våre for å finne ut hvordan de har opplevd skjelvet.

- Kan turistene få reise hjem hvis de er redde for nye skjelv?

- Det tør jeg ikke svare på, det blir et hypotetisk spørsmål. Situasjonen nå ser ganske udramatisk ut. Men vi har alltid en beredskapsplan hvis noe spesielt skulle oppstå.

Europeiske reiseforsikring er tryggheten mange nordmenn har i ryggen når de reiser utenlands. Dette selskapet vil ikke uten videre dekke hjemreisen til turister som blir skremt av jordskjelv.

- Skader som personer får som følge av jordskjelv dekkes av reiseforsikringen, og dette kan inkludere sykehusopphold og hjemreise, sier nettverksansvarlig Richard Zimowski i Europeiske til Dagbladet.no.

- Hvis det derimot er snakk om en enkeltperson som opplever jordskjelvet som traumatisk, må vi gjøre en separat vurdering. Det kan jo skje at en turist faktisk blir syk på grunn av skjelvet og frykten, og da måtte vi vurdere om turisten skulle få behandling på stedet eller om vi skulle hjelpe på andre måter.

Hjemsendelse av hele grupper er oftest turoperatørenes ansvar.

- Vi har sett at turoperatørene er flinke til å ta ansvar i situasjoner der det blir nødvendig med evakuering. Dette opplevde vi for eksempel i forbindelse med rasfare i Alpene i vinter, sier Zimowski i Europeiske.

En helt annen situasjon kan ifølge Zimowski oppstå dersom et område trues av krig.

- Ved trussel om krig kommer UD inn i bildet, og de gjør ikke noe gratis. Vi så i forbindelse med urolighetene i Indonesia at turister ikke uten videre ble fraktet kostnadsfritt ut av området. Dette har vi tatt konsekvensen av, og vi har endret vilkårene våre til å gjelde evakuering på grunn av krig.

Jordskjelvet rystet den greske øygruppen Dodekanesene i dag tidlig målte 5,7 på Richter-skalaen, og det er ifølge NTB ikke meldt om drepte eller skadde.

Ifølge Det seismologiske institutt i Aten lå skjelvets episenter rundt 450 kilometer sørøst for Aten, i nærheten av øyene Karpathos og Kasos.