Norske turister i nytt jordskjelvdrama

- Bearbeider traumer, sier norsk sjømannsprest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frykten for en ny flodbølge rystet de norske turistene som ferierte i Thailand. Mange av dem hadde reist dit for å bearbeide sorgen fra katastrofen i jula.

- Vi er opptatt av at dette er opprivende for folk som opplevde tsunamien forrige gang. Vi må bearbeide det som kommer i etterkant, sier den norske sjømannspresten Rune Birkeland til NTB.

Han var nord i Thailand da det gikk ut varsel om en mulig ny flodbølge etter det kraftige jordskjelvet, som målte 8,7 på Richters skala 2. påskedag. Men han var raskt i kontakt med sjømannskirken i Phuket.

Han reiser tilbake til Phuket tirsdag for å bidra med støtte til dem som måtte trenge det.

Bearbeide traumer

Faren for nye flodbølger er trolig over i Thailand og Indonesia, men meldingene om en mulig tsunami skapte panikk i flere områder mandag kveld.

- Vi vil ha full bemanning fordi vi vet at folk er kommet ned for å bearbeide det de opplevde under den forrige flodbølgen, sier Birkeland.

- Utfordringen nå blir å være der så folk kan snakke om dette og bearbeide traumene som de fikk rippet opp i med dette nye skjelvet, påpeker Birkeland.

Knut Erik Pedersen arbeider ved det norske pårørendesenteret og i sjømannskirken i Phuket. Han reagerte ikke først da meldingene om et nytt jordskjelv kom.

- Men alvoret gikk opp for meg da styrken på jordskjelvet ble kjent, sier han til NTB.

- Kaotisk

Pedersen forteller at det oppsto kaotiske tilstander, men ikke panikk da meldingene om skjelvet nådde Phuket i Thailand.

- Folk evakuerte hals over hodet. Jeg kjørte en tur ned på stranda for å sjekke hvordan det så ut der, og det var ganske folketomt i byen, sier Pedersen til NTB.

- Varslingen fungerte bra. De kjørte rundt med høyttalere, meldingene kom på TV og radio, og hotellene ved stranden gikk rundt og vekket folk, sier Pedersen.

Evakuert

Norske turister ble evakuert fra Star Tours hoteller nær strendene på Phuket og Krabi etter at meldingen om jordskjelvet gikk ut. De ble på sine nye hoteller over natten for å sove ut opplyste informasjonssjef Lena Petersson i Star Tour til NTB ved 22-tiden norsk tid mandag kveld.

De norske reiseselskapene har omkring 700 turister i Phuket og Krabi i Thailand denne påsken.

Ving, Saga og Globetrotter valgte mandag kveld å avvente situasjonen, men hadde en klar beredskapsplan for evakuering av turister om det skulle bli nødvendig.

I tillegg til de omring 700 norske charterturistene i var det også et ukjent antall norske turister i området som hadde reist til Thailand med rutefly.

Kriseteam varslet

Lederne i Utenriksdepartementets kriseteam og feltkriseteamet, ble varslet kort tid etter at flodbølgevarslet gikk tidlig mandag kveld. Kriseteamet var samlet i UDs lokaler mandag kveld.

- Vi følger situasjonen fortløpende og avventer hva som skjer, sier informasjonsrådgiver Eirik Bergesen i Utenriksdepartementet til NTB.

Det er 15 personer tilknyttet Utenriksdepartementets kriseteam og 10 personer knyttet til feltkriseteamet som kan rykke ut på kort varsel. (©NTB)