Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske turister lammes av asketrussel

Spanske flyplasser stenges. Se askevarselet her.

PÅ ASKEVENT: Reisende fra Lisboa opplevde innstilte flygninger i går. Foto: EPA/TIAGO PETINGA/SCANPIX
PÅ ASKEVENT: Reisende fra Lisboa opplevde innstilte flygninger i går. Foto: EPA/TIAGO PETINGA/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Norske feriereisende kan rammes nå totalt åtte flyplasser i Spania og på Kanariøyene stenges på grunn av asketrussel fra Islands Eyjafjallajökull-vulkan.

Dette inkluderer flyplasser på populære feriedestinasjoner som Tenerife og Lanzarote, opplyser den spanske luftfartsmyndigheten Aena.

Se fullstendig liste i faktaboksen til høyre.


Spredningsprognosen fram til 13. mai er utarbeidet av Meteorologisk institutt, og basert på data fra Volcanic Ash Advisory (VAAC) i London.

Det er ikke klart når lufthavnene på de populære ferieplassene kan åpne igjen.

Nordmenn lammesTo Star Tour-flygninger til og fra Gran Canaria i dag med totalt 378 passasjerer blir i beste fall forsinket. Reiseoperatøren opplyser i 12.40-tida at avgangen fra Oslo har ny avgang 14.45. Returflygningen fra feriemålet har ikke fått ny tid.

SLANGER SEG OPP I SPANIA: Dette er utbredelsen av sone 1, hvor det hersker flyforbud, per nå. Dette gjelder for luftrommet fra havnivå opp til 20 000 fot. Grafikk: EUROCONTROL
SLANGER SEG OPP I SPANIA: Dette er utbredelsen av sone 1, hvor det hersker flyforbud, per nå. Dette gjelder for luftrommet fra havnivå opp til 20 000 fot. Grafikk: EUROCONTROL Vis mer

Elisabeth Larsen-Vonstett i Star Tour sier det er vanskelig å spå hvordan situasjonen vil utarte seg, og henviser til hjemmesidene for oppdatert informasjon.

Også morgendagens flygning fra Trondheim til Gran Canaria står i fare for å rammes.

Ving opplyser at ingen av deres avganger til Spania så langt er berørt.

Luftfartsmyndigheten Aena sier det ikke er klart når flyplassene åpner igjen.

NEDSATT KAPASITET: Askevarselet for 20 000 til 35 000 fører til kapasitetsreduksjon i deler av luftrommet over Spania. Grafikk: EUROCONTROL
NEDSATT KAPASITET: Askevarselet for 20 000 til 35 000 fører til kapasitetsreduksjon i deler av luftrommet over Spania. Grafikk: EUROCONTROL Vis mer

Norge er heldigMesteparten av asken skysses ut over Atlanterhavet, noe som er godt nytt for norsk luftrom.

- Vi vil nok ikke rammes, iallfall ikke de første par, tre dagene. Verre er det for Skottland, Irland og nedover i Europa, sier Sundin.

CANCELADO: Avganger fra Tenerife instilles på grunn av islandsk aske. Foto: EPA/Ramón de la Rocha/SCANPIX
CANCELADO: Avganger fra Tenerife instilles på grunn av islandsk aske. Foto: EPA/Ramón de la Rocha/SCANPIX Vis mer

Transatlantiske avganger til og fra Nord-Amerika tvinges ut på lange omveier for å unngå asken, noe som i mange tilfeller resulterer i kraftige forsinkelser, opplyser den europeiske luftfartsmyndigheten Eurocontrol.

Utbruddene fortsetterI går var det cirka 500 færre flygninger enn normalt i Europa grunnet askeskyen. Spanske Aena sier de vurderer å la sivile fly bruke militære luftkorridorer for å lette på situasjonen.

SPYR UT: NASAs Aqua-satellitt tok dette bildet av askeutslippet i går. Foto: AFP/NASA/SCANPIX
SPYR UT: NASAs Aqua-satellitt tok dette bildet av askeutslippet i går. Foto: AFP/NASA/SCANPIX Vis mer

Islands meteorologiske tjeneste melder at de siste utbruddene står fem til seks kilometer opp i været. Omliggende områder har opplevd «nesten kontinuerlig askenedfall de siste 24 timene».

Europeisk luftfart ble kastet ut i en tidenes største kriser etter vulkanutbruddet 14. april. På det verste var mindre enn 20 prosent av den vanlige lufttrafikken på vingene, opplyser Eurocontrol.

THE ROAD-AKTIG: Postapokalyptiske askescener i området rundt Eyjafjallajökull på Island. Landets meteorologiske tjeneste melder om kontinerlig askenedfall de siste 24 timene enkelte steder.Foto: AFP PHOTO/ Halldor Kolbeins/SCANPIX
THE ROAD-AKTIG: Postapokalyptiske askescener i området rundt Eyjafjallajökull på Island. Landets meteorologiske tjeneste melder om kontinerlig askenedfall de siste 24 timene enkelte steder.Foto: AFP PHOTO/ Halldor Kolbeins/SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!