Norske turister vitne til forliset på Galapagos

Det norske paret Magne Botnedal og Ann Ellsie Morger ble øyenvitner da oljetankeren «Jessica» gikk på grunn på Galapagos-øyene. 900.000 liter olje truer nå det svært så spesielle dyrelivet på øyene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også: Galapagos trues av oljesøl

Det norske paret er på cruise-ferie på Galapagos-øyene, og tirsdag kveld hadde de vært i byen Puerto Baquerizo Mereno på øya San Christobal. Da det ble mørkt dro de tilbake til båten, og ble da vitner til redningsaksjonen av mannskapet på tankeren «Jessica».

- Det var helt mørkt, men det var lyskastere fra småbåter så vi kunne se at båten sto omtrent på hodet nedi vann. Det var dramatisk. og mannskapet om bord i vår båt var veldig bekymret, sier Ann Ellsie Morger til Dagbladet.no fra cruisebåten «Tropic Sun».

Dysset ned i lokal presse

Da de etter hvert fikk vite at mannskapet om bord i oljetankeren var reddet ble stemningen om bord i cruisebåten lettere.

- Båten står helt dønn fast, og dersom det begynner å lekke mer er det en katastrofe, sier Morger.

Hun forteller at de kun har sett to små artikler i lokale aviser om grunnstøtingen som nå truer det sarte dyrelivet på øygruppen. Begge artiklene var gjemt langt bak i avisene.

- Galapagos er en av de store turistattraksjonene og det kan hende de er redde for å miste turister, sier Morger og legger til at det er deres private teori.

Det lokalbefolkningen imidlertid er opptatt av er at det kan gå mot rasjonering av diesel og drivstoff til båter som følge av grunnstøtingen.

- I dag tidlig var det litt oppstyr på en bensinstasjon her, sier Magne Botnedal.

Sammen med Ann Ellsie Morger har han vært på Galapagos-øyene i ni dager, og paret er blitt helt betatt av øygruppen. De lurer nå på om norske myndigheter ikke kunne bidratt til å hjelpe for å hindre en naturkatastrofe.

Den amerikanske kystvakten er på vei til Galapagos for å hjelpe.

<B>PÅ GRUNN: De norske turistene Magne Botnedal og Ann Ellsie Morger ble vitne til redningsaksjonen etter at skipet "Jessica" gikk på grunn utenfor Galapagos-øyene. Et oljeflak på 1200 kvadratkilometer truer nå det unike dyrelivet på øygruppa.