Norske ungdommer like kriminelle som innvandrere

Norske ungdomsgjenger begår like mye kriminalitet som gjenger fra innvandrermiljøer, viser ny forskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Likhetene mellom norske ungdomsgjenger og innvandrergjenger er mer påfallende enn forskjellene. Dette hevder kriminolog Elisabeth Næss, i følge Dagsavisen.

- I begge miljøer er forbruket høyt og finansieres ved vinningskriminalitet. Slåssing og vold er sentralt, og æreskodeksen sterk. Jakt etter fart og spenning er drivkraften, sier Næss.

Resultatene fra hennes forskning legges fram på et seminar om gjengkriminalitet i disse dager. Forskningen viser at det er på tide å revidere oppfatningene av at gjengproblemene har opphav i at innvandrerungdom ikke finner seg til rette i det norske samfunnet.

Hovedforskjellene mellom de to ungdomsmiljøene ligger i framgangsmåte og typer lovbrudd. Norske kriminelle ungdommer går på plyndringstokt ved høylys dag, mens de med innvandrerbakgrunn drives til mer skjulte og teknisk avanserte lovbrudd i ly av mørket. Mens de norske kriminelle ofte har en motvilje mot å definere seg selv som gjeng, søker ungdom med utenlandsk bakgrunn identitet i gjengene. Voldsspiralen blir i tillegg ofte mer alvorlig i innvandrergjengene, melder Dagsavisen.