Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

- Norske ungdommer sover for lite

Gutta legger seg vesentlig senere enn jenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske ungdommer sover bare 6,5 timer i snitt på ukedagene. Det er nesten to timer mindre enn det de selv mener er nødvendig. Gutter legger seg vesentlig senere enn jenter.

Ungdommene vurderer eget søvnbehov til 8 timer og 35 minutter. Det viser resultater fra ny studie der over 10.000 ungdommer mellom 16 og 19 år i Hordaland har deltatt. Studien er utført av et forskerteam fra Bergen, skriver Forskning.no.

- En søvntid på mindre enn 6,5 timer i snitt på ukedagene er kortere enn i de fleste andre studier som er utført blant ungdom i denne aldersgruppen, påpeker postdoktor Mari Hysing og kollegene hennes.

Hun er tilknyttet Uni Helse i Bergen, en avdeling i forskningsselskapet Uni Research. Sammen med forskere fra Folkehelseinstituttet og Universitetet i Bergen står hun ansvarlig for studien om søvnvansker.

Få timer i drømmeland på ukedagene bidrar i sin tur til at ungdommene forskyver døgnrytmen kraftig i helgene, med 4,5 timer.

På hverdagene er gjennomsnittlig leggetid klokken 23.18, men vesentlig senere for gutter, klokken 23.56, enn for jenter, som legger seg klokken 23.10, viser studien.

- Om ungdom kunne klart å legge seg litt tidligere på ukedagene enn de gjør i dag, og halvert den forskjøvne døgnrytmen i helgene ned til 2 timer tror jeg det ville hjulpet mye. Det kan man for eksempel gjøre ved å stå opp litt tidligere på søndagen, slik at man blir trøttere på kvelden, sier Hysing.

Tidligere forskning har vist at mulighetene til å spare opp søvn er høyst begrensede.

(NTB)