Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske ungdomspolitikere utvist fra Vest-Sahara: - En av verdens glemte konflikter

Unge Høyre-lederen ble kastet ut.

OKKUPERT AV MAROKKO:  Foto: Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise og AUF-nestleder Emilie Bersaas prøvde begge å ta seg inn i Vest-Sahara. Foto: Tor Erik Schrøder og Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
OKKUPERT AV MAROKKO: Foto: Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise og AUF-nestleder Emilie Bersaas prøvde begge å ta seg inn i Vest-Sahara. Foto: Tor Erik Schrøder og Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 50 norske fredsaktivister som har forsøkt å nå El Aaiún i det okkuperte Vest-Sahara, er utvist fra landet. Blant de utviste er Unge Høyres leder og AUFs nestleder.

Størstedelen av Vest-Sahara har vært okkupert av Marokko siden 1975. Siden da har flertallet av befolkningen bodd i flyktningleirer i Algerie.

55 aktivister De totalt 55 aktivistene deltok i en aksjon som en gruppe norske organisasjoner står bak. De krever at det avholdes en folkeavstemning om Vest-Saharas selvstendighet.

SV-politiker Kim Runar Gjelstenli fra Nes lyktes i å nå fram til Vest-Saharas hovedstad El Aaiun, melder Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) i en pressemelding. Det greide også Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise, som ble pågrepet av åtte politimenn i El Aaiun.

Emilie Bersaas, nestleder i AUF, ble også utvist fra Vest-Sahara.

- Vi dro for å rette oppmerksomhet mot en av verdens glemte konflikter og for å vise støtte til saharawiske menneskerettighetsaktivisters kamp for uavhengighet, sier Kristian Tonning Riise, leder i Unge Høyre.

Okkupert område Vest-Sahara ble delt mellom Marokko og Mauritania i 1975. FN nektet å godkjenne dette. Mauritania trakk seg ut i 1979 og anerkjente Vest-Saharas selvstendighet, men Marokko okkuperte og annekterte Mauritanias del. De kontrollerer fremdeles det meste av området.

I november i fjor kom Marokkos kong Mohammed på et sjeldent besøk til det okkuperte, mineralrike Vest-Sahara. Kongen besøkte området for å markere 40-årsdagen for den såkalte Grønne marsjen da hundretusener av sivile marokkanere tok seg inn i den daværende spanske kolonien for å gjøre krav på området som nå er en marokkansk provins.

Den grønne marsjen utløste en krig med Polisario-fronten, som har kjempet for uavhengighet for territoriet siden 1973.

(NTB)


Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media