Norske USA-agenter får snakke

Ambassaden opphever taushetsplikten til overvåkingsgruppen.

FÅR SNAKKE: Den amerikanske ambassaden i Oslo. Tidligere polititopper i lengre tid skal ha drevet overvåkning av norske statsborgere på oppdrag fra USA. I loftsleiligheten i blokken med reklame for Scandic, skal de ha hatt hovedkvarteret sitt.
Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
FÅR SNAKKE: Den amerikanske ambassaden i Oslo. Tidligere polititopper i lengre tid skal ha drevet overvåkning av norske statsborgere på oppdrag fra USA. I loftsleiligheten i blokken med reklame for Scandic, skal de ha hatt hovedkvarteret sitt. Foto: Aleksander Andersen / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske ambassaden i Oslo opphever taushetsplikten for de norske eks-politifolkene som jobbet med overvåking for ambassaden.

Dette opplyser politiinspektør Espen Jamissen i Østfold politidistrikt til Bergens Tidende.

De tidligere politifolkene jobbet i den såkalte SDU-gruppen ved den amerikanske ambassaden i Oslo. Gruppen ble opprettet i 2000 som en følge av terrorangrepene i USA i september 1999. Gruppens formål var å følge med på og kartlegge personer som viste en «spesiell interesse» for ambassaden.

Østfold politidistrikt har jobbet med saken siden november i fjor da riksadvokaten bestemte at saken skulle etterforskes. Saken vakte sterke reaksjoner da TV 2 avslørte overvåkingsgruppen i oktober i fjor.

- Vi vil nå innkalle et titall personer til avhør så snart det er praktisk mulig, sier Jamissen til BT.
(NTB)