Norske vaktbikkjer mot feilbombing

BAGRAM (Dagbladet): Oberstløytnant Espen Gukild (37) og hans norske kolleger på Bagram flyplass nord for Kabul skal sørge for at norske F-16-flygere ikke slipper sin bombelast over uskyldige sivile i Afghanistan. Forsvaret i Norge har tatt flere tilfeller av amerikansk feilbombing alvorlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EN LITEN, MEN HØYT kvalifisert norsk kontingent etablerer seg i disse dager på Bagram-flyplassen. Nordmennene skal delta i planlegging, gjennomføring og styring av de operasjonene tolv F-16-fly fra Norge, Danmark og Nederland skal være med på. Men enda viktigere:

- Vi skal påse at norske fly blir brukt innenfor retningslinjene fra våre overordnede militære og norske politiske myndigheter, sier oberstløytnant Gukild.

Han skal være liaisonoffiser mellom Bagram og Forsvaret hjemme i Norge. Andre av hans kolleger skal jobbe i den amerikanskledede kommandostrukturen.

I månedsskiftet september/oktober reiser mellom 100 og 130 nordmenn til Manas-basen i Kirgisistan for å delta i flyoperasjoner mot restene av al-Qaida og Taliban i Afghanistan. Fire norske fly skal når det er nødvendig bombe mål på bakken.

Ved flere anledninger har amerikanske fly bombet feil mål og truffet sivile. Årsakene har blant annet vært at lokale kommandanter har gitt feilinformasjoner, ikke minst fordi de har ønsket å gjøre opp gamle blodfeider. Ved to anledninger ble et afghansk bryllupsfølge truffet.

Noe slikt vil være et mareritt både for norske piloter og den norske forsvarsledelsen. Derfor gjør man alt man kan for å unngå feilbombinger. Ved siden av kontingenten i Manas vil norsk personell ved den amerikanske Tampa-basen i Florida og Manas-basen i Kirgisistan være involvert i det som kalles verifiseringsarbeid. Dette gjøres i nært samarbeid med forsvarsledelsen i Norge.

MED MINDRE DET ER spørsmål om et kriseoppdrag for å redde allierte styrker i den ytterste livsfare, ønsker nordmennene å ta seg tid til å vurdere hvert enkelt oppdrag.

- Vi vil følge norsk tolkning av krigens folkerett og respektere de internasjonale avtalene Norge har ratifisert. Vi vil også se på om bombemålene er godt nok fundert.

Er det ikke det, kan vi stanse et oppdrag, sier Gukild, som har følgende svar på spørsmålet om hva han personlig synes om F-16-oppdraget.

- Når norske myndigheter har bestemt det og vi lever i et demokratisk land, gjør vi jobben vi er satt til.

Artikkelforfatteren er utenriksmedarbeider i Dagbladets samfunnsavdeling.