Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske vakter i Hitlers konsentrasjonsleire

I Dachau, Stutthof og Mathausen.

 NORSKE VAKTER:  Zbigniew Trzask fra Polen under en minnemarkering i Dachau i Sør-Tyskland  i mai i år. Hans far Kazimierz Trzask var en av krigsfangene som døde i denne konsentrasjonsleiren. FOTO: CHRISTOPH STACHE, AP/SCANPIX.
NORSKE VAKTER: Zbigniew Trzask fra Polen under en minnemarkering i Dachau i Sør-Tyskland i mai i år. Hans far Kazimierz Trzask var en av krigsfangene som døde i denne konsentrasjonsleiren. FOTO: CHRISTOPH STACHE, AP/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dokumenter fra tyske arkiver viser at norske statsborgere arbeidet i tyske konsentrasjonsleire under krigen.

Et foreløpig ukjent antall nordmenn tjenestegjorde i leirene.

Ifølge seniorforsker Terje Emberland ved Holocaustsenteret er det kjent at nordmenn tjenestegjorde i Dachau og at norske frontkjempere ble lært opp i konsentrasjonsleirene.

Den nye dokumentasjonen viser at det også var norske statsborgere som arbeidet i Stutthof i dagens Polen og Mauthausen i Østerrike. Nordmennene gjorde ulike former for vakttjeneste eller var instruktører for nordiske fanger.

Over hele SS - Dette dokumenterer det vårt forskningsprosjekt også kan bekrefte, nemlig at nordmenn tjenestegjorde i alle grener av SS-apparatet, sier Emberland til NRK.

Han mener det er viktig å avdekke dette for å sette et annet perspektiv på norsk okkupasjonshistorie.

- Det viser at det som skjedde her var et ledd i et stort utryddelsesmaskineri hvor Norge var en integrert del. Det er en svært viktig del av krigshistorien, sier han.
(NTB).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!