ALLIERTE: Kommandant Roman Bubel med den norske forsvarsattasheen til Polen Øivind Oland Christensen. I bakgrunnen rakettene fra Kongsberg, Naval Strike Missile. FOTO: LARS EIVIND BONES
ALLIERTE: Kommandant Roman Bubel med den norske forsvarsattasheen til Polen Øivind Oland Christensen. I bakgrunnen rakettene fra Kongsberg, Naval Strike Missile. FOTO: LARS EIVIND BONESVis mer

Norske våpen gir polsk sikkerhet i en ny tid for NATO

- Dette er veldig gode våpen. Vi har selv prøveskutt dem på Andøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GDYNJA (Dagbladet): Kaptein Roman Bubel er kommandant på en base utenfor Gdynja, en av de polske østersjøbyene. Han er en mann av få ord. Til gjengjeld er de klare.

Forberedt på alt

- Jeg er soldat. Jeg er forberedt på alt.

Det korte svaret er på spørsmålet om hvilke sikkerhetsutfordringer Bubel mener et mer aggressivt Russland representerer for Polen og NATO. Dagbladet har fått innvilget et sjeldent besøk på basen for å se på det polske forsvaret foran NATO-toppmøtet i den polske hovedstaden Warszawa 8. og 9. juli.

Det er nye tider i Europa. For første gang etter Den kalde krigens slutt, og etter at landene i det tidligere Warszawa-pakten, ble medlemmer av NATO i 2003, rustes det opp i Europa. Både i NATOs flanke-land og i Russland utplasseres det nye våpen og flere soldater.

Et orkester

Vi er langt fra noen mobilisering og en ny kald krig, men følelsen av uro på grunn av militariseringen av forholdet mellom Russland og Vesten, er der på begge sider. Mistroen er gjensidig. Og seinere denne uka kommer den til å bli mer manifest, når NATO-landenes stats- og regjeringssjefer møtes i Warszawa.

Her skal organisasjonens staregi overfor Putins Russland meisles ut og konkretiseres. President Obama vil spille rollen som dirigent, og forbundskansler Merkel vil bidra som konsertmester. Et land som Polen vil bidra til en sterk blåser-seksjon, som vil la høre fra seg og kanskje skære ut i noen halvtoner, mens generalsekretær Stoltenberg vil spille slagverk for å minne alle om behovet for å gå i takt. Men ingen ting av dette vil være musikk i russiske ører, toppmøtets vedtak vil i stedet føre til russiske mot-tiltak. Det er både forutsigbart og varslet

Det er på grunn av den nye uroen, skapt av Russlands annektering av Krim for to år siden, og støtte til de pro-russiske opprørerne i Øst-Ukraina, at Polen har gjort sin største investering etter Den kalde krigens slutt med å kjøpe Naval Strike Missile. Våpenet er en norskprodusert missil som koster polakkene 2, 8 milliarder kroner. Det er mellomdistanserakett som - som Bubel sier - skal holde russerne unna inntil det kommer hjelp fra andre NATO-allierte, hvis NATOs øst-grense skulle være truet.

- Dette skal være i stand til å forsvare oss i en første fase av en krig. Vi følger ordre og er forberedt på krig, sier Bubel.

En polsk offiser

Bubel er polsk offiser, en egen rase vil noen si, som både ble brutalt ofret, og som ofret alt, sist gang det var mye snakk om dem, for rundt 75 år siden, under 2. verdenskrig. Som i få andre land har det polske offiserskorpset vært nasjonens ryggrad, selv om korpset brakk ryggen, som som under massakren i Kathyn i 1940, da 20 000 offiserer og representanter for den polske eliten ble massakrert av Stalin.

Men like etter var det polske offiserskorpset igjen nasjonens ryggrad. Selv om landet enda en gang var strøket av kartet etter alliansen mellom Hitler og Stalin i 1939, var polakkene - denne gangen i eksil - den 4. største styrken blant de allierte som sloss mot Hitler. Nå er det trusselen fra president Vladimir Putins Russland som utfordrer Polen, mener den polske regjeringen.

- Kathyn var en definerende hendelse for Polen. Vi vil ikke at det skal gjenta seg, sier Bubel, og peker på våpnene fra Kongsberg. For det går noen linjer i en nasjons historie.

Bataljoner i øst

Naval Strike Missile er et lett bevegelig våpen som kan plasseres på både marinefartøyer og lastebiler. De har en rekkevidde på mer enn 15 mil, og er det mest moderne våpen som det polske forsvaret har. Militære operasjonsplaner er selvsagt hemmelige. Men det er all grunn til å tro at Naval Strike Missile vil være en sentral del av det forsvaret NATOs øst-grense får.

For dette er det viktigste helgens toppmøtet skal vedta: NATO vil utplassere fire bataljoner med soldater fra NATO-land i land med grense til Russland. Det betyr at det vil være en bataljon i Polen, og en i hvert av de baltiske landene, Estland, Latvia og Litauen. Bataljonene vil ikke være stasjonære baser, men de skal sirkulere, ved at de utplasserer og pakker sammen sitt utstyr når en ny bataljon erstatter den som drar hjem.

En grunn til at bataljonene ikke skal være stasjonære er at permanente NATO-baser i enda større grad ville provosere russerne. En annen grunn er at sirkulerende baser gir trening i logistikk, noe som er helt avgjørende i kritiske situasjoner, der det er meningen at et nasjonalt forsvar skal holde stand i noen dager, før alliert hjelp skal være på plass.

Aldri mer 1795

Russland har allerede svart på NATOs planer som vil bli vedtatt til helga med å utplassere Iskander-M raketter, som er i stand til frakte kjernefysiske stridshoder, i Kaliningrad, den russiske enklaven som ligger ved Østersjøen, mellom Litauen og Polen, men uten fysisk grense til Russland.

I tillegg til NATOs øst-grense vil toppmøtet være opptatt av sikkerhetssituasjonen flyktningene skaper på sør-flanken, i land som Tyrkia og Italia.

Men dette toppmøtet i NATO, lagt til Warszawa, hovedstaden i Polen, landet som to ganger har blitt slettet fra kartet, først av Russland og Østerrike i 1795, så av Hitler og Stalin i 1939, handler mer enn noe annet om Russland. Og fra et polsk perspektiv handler denne ukas toppmøte om absolutte garantier for at Polen ikke en gang til skal slettes fra kartet. Til det har de skaffet seg medlemskap i NATO, allierte soldater på sitt territorium, og raketter fra Kongsberg.